Nu har vi haft en härlig berättarvecka i Skellefteå! Skellefteå berättarförening-Your Culture Shows, var arrangör på flera välbesökta evenemang. Exempelvis det mångkulturella berättarcaféet på onsdagskvällen, med temat ”Mitt liv som…” där unga och gamla, nysvenskar, gammel-svenskar och italienska gäster lyssnade och berättade i drygt två timmar. Det var ormar som bor under golvet, planerade giftermål i Afghanistan, sommarlov i släktgården i Kongo, hur man föds i Colombia och nu lever i Vilhelmina med mera, med mera. Ja, även om man inte rent fysiskt var närvarande, så kunde man ändå berätta en historia: Ulf Ärnström var dubbelbokad, men hans berättelse fanns inspelad och återberättades p.g.a. bristfällig ljudteknik.Under fredagen ordnade föreningen en lunch för gästande berättare samt en del kommunpersonal. Efter det att soppan avnjutits, presentationsrundan som inspirerades av vad som dök upp ur berättar-påsen fullgjorts så var det dags för open space kring frågan ”Hur kan ungas berättande utvecklas på ett hållbart sätt?” Det blev några spännande timmars resonerande och anteckningarna därifrån finns publicerade här på hemsidan.

På fredagskvällen var det dags för premiärföreställning av det veckolånga samarbete som pågått mellan Skellefteå Berättarförenings Unga berättare och tillresta ungdomar från Bolognas Teatergrupp ITC. Den månghövdade publiken bestod av människor i alla åldrar, från världens alla hörn. Föreställningen var en mycket fri tolkning av Voltaires Candide, där kroppsspråk och musik stod för dramatiken. Kvällen fortsatte med en mängd uppträdanden från scenen i Ungdomens Hus, Efyran. Våra Unga berättare kallar sig numera Amore, eftersom det var den bestående känslan som stannade kvar efter det att deras nyfunna berättarvänner återvänt till Italien. Vi planerar att fortsätta samarbetet med ITC i Bologna och söker projektpengar till en utbytesresa.

Berättarfestivalen i Skellefteå har nu firat tre år och vi hoppas att den numer är ett etablerat, återkommande, årligt evenemang här i Berättarnas Stad, Skellefteå.