TALRIK PUBLIK OCH TUFF KAMP

Alla i AlingsåsSå är den nu över – berättarhelgen i Alingsås. På fredagen serverade Gösta Sandberg historier om sin stad på löpande band och illustrerade dem med historiska bilder. Det kommer säkert att inspirera andra att berätta om sina hemorter. Efter det fortsatte en del med att gå på ljusvandring. Hela Alingsås var nämligen fullt av olika ljus- och ljudinstallationer.

På lördagen var det så dags för SM i berättarslam. En talrik publik fick ta del Alingsås segrareav en tuff och jämn kamp med många bra historier. Sex deltagare från Umeå i norr till Malmö i söder lotsades igenom tävlingen av Sven Hansson från BNS styrelse. Han hade nämligen åtagit sig uppdraget att vara MC (master of ceremoni). De tävlande var i startordning; Anna Lundquist, Jonas Persson, Helena Heyman, Linda Kernell, Ann Helmer och Karin Ferry. Linda Kernell, Helena Heyman och Jonas Persson gick till final – en final som var mycket jämn. Jonas Persson och Linda Kernell hamnade på samma slutpoäng, men eftersom Linda Kernell hade högre poängsumma i grund- omgången utropades hon till segrare och blir alltså svensk mästare år 2014.

På kvällen hölls ett berättarkafé med tillhörande pizzakalas där det berättades många goda historier. Underliga upplevelser av att bo på hotell blev ett av kvällens teman.

Den nystartade berättarföreningen i Alingsås stod för värdskapet och arrangemanget kommer onekligen att ge föreningen en god skjuts framåt. Till sist ett tack till Statens kulturråd vars bidrag gjorde hela arrangemanget möjligt.

Text och foto: Sven Hansson. Bild fr v Anna Lundquist Skåne, Helena Heyman Kronoberg, Jonas Persson Stockholm, Karin Ferry Norr, Linda Kernell Norrköping