1401429_502563046508269_392113246_o (1)Historiska Vintermarknaden i Jokkmokk sker varje vinter på den gamla marknadsplatsen från 1600-talet, i skogen vid Dálvvadissjön. I ett samarbete mellan Jokkmokks hembygdsförening, Ájtte Museum och en lång rad lokala entreprenörer och kulturarbetare får marknaden historiskt liv måndag – tisdag- onsdag just före den ordinarie vintermarknaden i februari.


Historiska Marknaden är upplevelser; historier runt eldarna, danssteg i logen, eldslagning med stål och flinta, skidåkning med uråldrig teknik. Nog finns en och annan pinal att köpa – ett björnskinn till salu till exempel, men här är handeln inte det väsentliga, istället är det utbytet av gamla och nya historier, gammal och ny kunskap. Ta dej tid att sitta ner vid eldarna, och lyssna och ta del!

Egentligen är det hela marknadens själ, som gjort att den överlevt i mer än 400 år, förmågan att vända något negativt till något bättre: När marknaden tillkom var det för att kungamakten lättare skulle kunna övervaka och beskatta befolkningen i norr, istället för att helt nedslås och underkastas vände folk det till att se det värdefulla i att kunna mötas, trivas och umgås.
http://www.facebook.com/pages/Historiska-Marknaden-Jokkmokk/502521529845754?sk=timeline   http://www.historiskamarknaden.se/hist/historiska-2015/preliminart-program-2015/

Text och bild från Historiska Marknaden Jokkmokk´s Facebooksida