gwkfy9vu9fyzg5t17ohuBNÖ har fått pengar för att ta fram berättelser ur byggnadsritningar. Läs mer om ett spännande berättarprojekt.

Stadsarkivet har tillsammans med den ideella föreningen Berättarnätet Öst fått 100 000 kr i startstöd av kulturdepartementets Kulturbryggan för att inventera möjligheterna att på olika sätt konstnärligt gestalta världsminnet Stockholms stads byggnadsritningar som finns på Stadsarkivet.

Förstudien ska även fokusera på hur berättelser i olika former kan tas emot, tolkas och vidareutvecklas av Stadsarkivets besökare och användare. Ur Kulturbryggans motivering:

”Ett projekt som känns nytt och spännande! Att från byggnadsritningar berätta en historia om saker vi inte får glömma. Att ta hjälp av ritningar för att berätta något konstnärligt gestaltat känns både kul och innovativt! Ett nytt sätt att angripa både historia och konst. Hur har en stad byggts upp och varför? Vad finns det för hemliga nycklar i vår byggnadshistoria.”

– Vi är jätteglada över startstödet. Förstudien innebär ett helt nytt samarbete mellan experter från Stadsarkivet, sceniska artister samt experter inom exempelvis interaktionsdesign. Målet är att hitta nya metoder för att levandegöra världsminnet och på sikt locka en helt ny publik till Stadsarkivet, säger Ann-Sofi Forsmark, avdelningschef på Stadsarkivet som initierat samarbetet med Berättarnätet Öst.

http://www.mynewsdesk.com/se/stadsarkivet/pressreleases/foerstudie-ska-levandegoera-byggnadsritningar-paa-stadsarkivet-1183256

Bild från Stadsarkivets pressmeddelande