Lyssna på Kulturnytt Sveriges Radios intervju med Unescos ordförande Irina Bokova:

”- Extremisterna är rädda för historien, eftersom den får dem att tappa sin egen legitimitet. Syrien och Irak var den mänskliga civilisationens vagga och har en brokig historia med olika religioner och etniska grupper. Vilket vi ser i alla de här monumenten, säger Irina Bokova.

Den syriska ökenstaden Palmyra, som nyligen bombades av IS, är kanske den allra viktigaste av de här platserna. Här finns en hel kedja av kulturhistoriska spår: grekiska, romerska, bysantinska, persiska, kinesiska. Monumenten talar om hela den här mångfalden, säger Irina Bokova.

Själv hann hon besöka Palmyra innan det bombades och säger sig ha haft förmånen att vara personligen bekant med den syriske chefsarkeolog,

Khaled al-Asaad, som över 80 år gammal halshöggs för sitt arbete där.

– Vi kallar honom för den verklige hjälten inom kulturarvsarbetet. Allt det han gjorde för att bevara den platsen till oss i eftervärlden, säger hon.

Irina Bokova menar också att världssamfundet inte bara kan möta den här extremismen och terrorismen med militärt våld.

– Det här är inte ett konventionellt krig, utan ett slag om framför allt de ungas medvetande och hjärtan. Vårt motmedel måste också vara mer utbildning, ge kunskap om olika kulturer, om ”den andra”, respekt för den andra, om historia, säger hon.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=6312392