hostmotesannons-580x304RIKSANTIVARIEÄMBETETS HÖSTKONFERENS som arrangeras 10-12 november har i år tema ”Kampen om kulturarvet” 

http://www.berattarnatet.se/2015/09/kulturarv-identitet-nationalism/

Mötet kommer att röra oss kring frågor om kulturarv, identitet och nationalism. Medverkar gör både svenska och internationella talare, som delar med sig av sina erfarenheter och inspirerar till nya tankar. Det finns fortfarande plats för efteranmälningar.  Läs här om mötet:  http://www.raa.se/2015/10/har-ar-talarna-du-inte-vill-missa/  ”Årets Höstmöte genomsyras särskilt av det arbete som pågår med ta fram en vision för kulturmiljöarbetet. Vi använder oss av spår från det förflutna för att skapa identiteter i nuet och svara på frågorna; vem är jag, var kommer jag ifrån och vem vill jag vara?”

I programmet  http://www.raa.se/app/uploads/2013/10/Program_151028.pdf     finns bl a ett seminarium under rubriken ”Kalejdoskop presenterar nästa steg: Verktyg och berättelser.

”Länsstyrelsernas satsning Kalejdoskop arbetar med att bredda synen på kulturarv, finna nya målgrupper och hitta andra sätt att arbeta. För att stödja ett normkritiskt och inkluderande kulturmiljöarbete har en checklista tagits fram och under 2015 har den utvecklats vidare till ett webbbaserat pilotverktyg. Kalejdoskop arbetar i bred samverkan med andra 10 aktörer och ett exempel på det är ett pilotverktyg för platsdialog, som Kalejdoskop tar fram i samverkan med Stockholms läns museum. Länsstyrelserna har även initierat ett projekt i samverkan med Riksantikvarieämbetet och Statens historiska museer som handlar om att vidga de berättelser om Sverige som kulturmiljöarbetet förmedlar. Under detta seminarium kommer Kalejdoskop att demonstrera de framtagna pilotverktygen och beskriva berättelseprojektet. Seminariet avslutas med en ”kalejdoskopisk mini-workshop”.

Spännande är detta samtidigt som Berättarnätet Öst startar detektivarbetet efter Stockholms bästa berättelser speglade genom Världsminnet ”Stockholms stads byggnadsritningar”. Projektet presenterades på denna sida i juni  http://www.berattarnatet.se/2015/06/att-fran-byggnadsritningar-beratta-en-historia-om-saker-vi-inte-far-glomma/  och vi kommer att följa BNÖ´s arbete med projektet

Bild: Riksantikvarieämbetet