headsBerättarfestivalen i Skellefteå 18-24 april arrangerar

Seminarium om berättandets möjligheter i vuxenundervisningen, dess förmåga att stärka språket och bidra till delaktighet i samhället.

Projektet Story Regions anordnar ett seminarium som lär dig mer om hur berättande kan användas som ett effektivt verktyg i undervisningen, inte minst när det gäller nyanlända.

Vi börjar dagen med en introduktion av projektet och ser sedan tillsammans Var är mitt hem, en gripande och i allra högsta grad dagsaktuell föreställning där Danjin Malinovic berättar om sin lyckliga uppväxt i det forna Jugoslavien, om flykten till Moskva, om att vara stämplad som en illegal människa.

På eftermiddagen får vi ta del av hur man jobbat med berättande i undervisningen vid Edelviks folkhögskola i Burträsk och Vux (SFI) i Skellefteå. Elever, lärare och rektorer förmedlar utifrån sina olika perspektiv hur berättandet kan bidra till språkutveckling och ökad delaktighet i samhället. Vi får också höra Pone Shams Hakimi, Yonas Yemane Gebrezgi och Ramy Mohammed ge exempel på berättandets kraft, hur berättandet är gemensamt för alla människor och därmed har samma betydelse för alla; för meningsskapande, identitetsstärkande, kunskapsförmedlande, kreativitetshöjande och språkutvecklande.

ONSDAG 20 APRIL

http://berattarfestivalen.se/program/programpunkt/730/

Story Regions är ett EU-projekt som drivs av Region Västerbotten i ett europeiskt partnerskap mellan Sverige, Belgien, Polen, Italien och Tyskland. Målet är att utveckla metoder för berättande som verktyg i det livslånga lärandet. Syftet är att via muntligt berättande underlätta lärande och social inkludering. Det gör vi bland annat genom lokala pilotprojekt.

Projektet genomförs med stöd av EU Eramsus+. http://www.storyregions.se/