Unikt utgrävningsprojekt fyller i romernas historia: ”Deras röster saknas”

I den svenska historieskrivningen saknas svensk-romska röster. Nu pågår en unik utgrävning av en lägerplats i Flaten ska råda bot på det. ”Det här får upp samhällets ögon”, säger Allan Demeter som själv bott i lägret.

– Man har väl åkt förbi men inte velat stanna här och komma ihåg eländet. Nu är det ju något annat här så att folk får reda på hur det var, då får man ju ställa upp och tala om hur eländigt det var för vanliga människor att bo ute så här, säger Skarpnäcksbon Allan Demeter.

Han bodde på platsen när den fortfarande var ett läger, och är en är en av personerna som har intervjuats inom projektet I stadens utkant. Under sensommaren förra året inledde man den första utgrävningen av en svensk-romsk lägerplats, i det så kallade Skarpnäckslägret. och nu är man på plats igen för att slutföra grävningen.

Kombinerar intervjuer med utgrävning

Det är ett antal organisationer som samverkar inom flera olika vetenskaper, för att kunna fylla i den svensk-romska delen av Sveriges historia. Tillsammans ska utgrävningarna och intervjuer med personer som bott i romska läger lägga till ny kunskap i den svenska historieskrivningen.

http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/unikt-utgravningsprojekt-fyller-i-romernas-historia-deras-roster-saknas/

http://news.cision.com/se/historiska-museet/r/svenska-romers-historia-synliggors-genom-forskningsprojekt,c9797744

http://istadensutkant.wordpress.com/