På DN Kultur skriver Jack Werner 29 juni om de vandringssägner som uppstår i samband med Brexit. Vandringssägner om EU är så populära att de fått ett namn: Euromyter. I Brexitdiskussionerna har de varit ständigt aktuella. Ni vet, uppmätta gurkor och uträtade bananer.

 

Werner skriver: ”Politik är visioner. Visioner, i sin tur, är berättelser. En berättelse om siffror blir sällan uppskattad. Det blir däremot en berättelse med ett karaktärsgalleri, en ton, en dramaturgi och en poäng. Kort sagt, en saga. Och just det formatet råkar också vara det bästa för att lyckas nå ut i sociala medier. Som en mygga dras till ljuset en ljum sommarnatt söker sig våra blickar till en dramaturgi vi känner igen och kan belöna med en klar och tydlig reaktion. Särskilt bekräftelse av den egna världsbilden är en stark delningskraft…. I ett samhälle där merparten av oss rör oss i sociala medier-flöden som inte bara uppmuntrar egna vittnesmål skrivna på bönders språk utan också utformade efter våra redan befintliga åsikter, där vi söker bekräftelse av bara den saga vi redan berättar, spelar vandringssägnerna en kanske tyngre roll än någonsin tidigare. Det handlar egentligen inte om faktaresistens, utan om sagosug.”

Läs hela artikeln här:  http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/jack-werner-euromyterna-handlar-om-ett-sug-efter-sagor/