281932_243869958966001_1384552_nSydsvenska Dagbladet berättar, i anslutning till det internationella klimatmötet i Marrakesh, om tre forskare i Lund, statsvetaren Johannes Stripple, civilingenjören Alexandra Nikoleris och litteraturvetaren Paul Tenngart vid Lunds universitet  som driver ett gemensamt projekt på jakt efter den stora klimatberättelsen.

Finnes: Experter som vet precis vad som måste göras. Och politiker som vet att de borde göra det. Saknas: Synliga resultat i form av minskade utsläpp. Sökes: Den stora berättelsen som får alla människor att bry sig. Kan romanförfattarna få oss att rädda klimatet? Det är frågan för de tre forskarna. Vad klimatfrågan behöver är den stora berättelsen som får oss alla att känna hotet så starkt att vi inte kan slå oss till ro förrän vi har gjort något. Berättelser har sprängkraft.

De tre forskarna har inriktning mot skönlitteratur. ”Vi vill undersöka hur skönlitteraturen skapar ett annat förhållningssätt till framtiden än de vetenskapliga texterna”, säger Alexandra Nikoleris som är doktorand i miljö- och energisystem. Hennes avhandling handlar om hur framtidsvisioner påverkar beslut som fattas på teknikområdet. ”Skönlitteraturen kan lägga till dimensioner när det gäller klimatfrågan, som man inte riktigt kommer åt med vetenskapliga metoder”, säger Paul Tenngart.

http://www.sydsvenskan.se/2016-11-07/nar-fakta-inte-racker-behover-klimathotet-en-bra-historia

Vilken roll kan berättarrörelsen spela i klimatberättelsen? Pågår det några miljö/klimatprojekt? Vem berättar?