Jörn en kreativ plats mitt i världen! Jörn är en av de 27 utvalda platserna i landet som får ta del av Statens Kulturråds medel för ”Kreativa platser”. Projektet ”Lyssna på oss” har skapats av Skelleftebygdens Berättarförening tillsammans med Jörns samhällsservice JSS, Skellefteå kommun integrationskontoret i Jörn, folkbildningen, Krenova och flera andra samarbetspartners.

Jörn är en spännande bygd med många boenden från hela världen som vill göra sin röst och sina berättelser hörda. I ”Lyssna på oss” ska Jörnsborna tillsammans med professionella kulturarbetare utveckla sitt konstnärliga skapande inom berättarkonsten, litteratur, skrivande, teater, foto/film, dans, nycirkus, bild/form och musik. De ska få samla på dagens berättelser om Jörn, för här finns stora berättarskatter. Det ska skapas ett kulturcentrum, en mötesplats för alla åldrar, där människor möts för att skapa konst och uttrycka sig. Det ska leda till en ”Ursinnig festival” 2019, som ska ge röst åt de människor som vill leva och verka i Jörn, att återvinna känslan av sammanhang, av att vara någon som blir lyssnad på. ”Delaktighet och engagemang är nyckelord,” säger Staffan Forssell, generaldirektör Kulturrådet.

”Tanken är att människor ska få inflytande över konsten och kulturen i sin egen närmiljö, att äga sitt rum.” Jörn är en plats som har mycket att berätta, om det gamla, om tiden då Jörn blomstrade. Det finns en uppsjö av livsberättelser i Jörn idag, här lever barn och unga med sina framtidsdrömmar som de gärna berättar om. Jörn har tack vare järnvägen alltid varit en mötesplats mitt i världen, här har entreprenörsandan alltid varit stark. Här finns ett stort intresse för att delta i kulturell verksamhet. Här finns massor av berättelser, och dom ska nu berättas.

I projektet samarbetar Skelleftebygdens Berättarförening med kommun och lokala organisationer. www.berattarforeningen.com

Kulturrådet söker Kreativa platser