Berättarnätet Sverige

Välkommen till den svenska berättarrörelsen

Fina läskiga sånger. Marie Länne Persson i P2 Dokumentär

Folkmusikern Marie Länne Persson i Linköping föräras ett helt eget avsnitt i P2 Dokumentär.

Programmet som kallas ”Fina läskiga sånger – Marie Länne Persson” sänds på söndag, men kan sedan höras på sr.se/P2 Dokumentär. Faktum är att P2 Dokumentär är en lika stor guldgruva som de mer välkända dokumentärerna i P1 och P3. Särskilt för den som är det minsta musikhistoriskt intresserad. Här finns också avsnitt om sådant som Monica Zetterlund, Georg Riedel och salsans intåg i Sverige.

Marie Länne Persson är folkmusiker, upptecknare och låtskrivare. Hon sjunger och dokumenterar den folkliga musiken med mycket gamla rötter. Ofta bloddrypande och drastiska ballader, i programmet berättar hon varför hon ibland har svårt att skilja mellan sitt eget liv och de gamla våldsamma sångerna. Hon spelar harpa och flera andra instrument och arrangerar musik till bland andra Östgöta brasskvintett.

Marie var en av medlemmarna i den insomnade folkmusikgruppen Sågskära och spelar numera i grupperna Bessman och Blåqvint. Hon har på senare tid belönats med flera tunga priser för sina insatser: Orogstipendiet 2015 och Alice Tegnér–medaljen 2016. Förra året fick hon också Region Östergötlands kultur- och utvecklingsstipendium tillsammans med sin man, riksspelman Toste Länne.

Vilken av alla ”dina” ballader är din egen favorit?

– En ballad är som ett eget…”hus”, en plats att utforska och röra sig i. Det handlar både om texten, melodin, rytmerna, flödet och bilderna jag ser när jag sjunger. Och fångas jag i ett sånt hus, betyder det att jag ägnar mig väldigt mycket åt en ballad under en tid. I höst har det varit balladen Sven i Rosengård, som handlar om att förstå när något är oundvikligt, definitivt.

2016 gav hon ut boken ”Kaller var deras skog – balladen och berättelsen” 2016, 2014 ”Källan i Slaka – en bok om svensk folkmusik” (även med cd) och 2012 ”Romanifolkets visor” tillsammans med Ralf Novak-Rosengren.

Var: Sveriges Radio P2.

När: Söndag 8/1 kl 14, sen på SR play.

Text och bild:  http://www.corren.se/kultur-noje/linkopingsmusiker-i-sr-dokumentar-om4446543.aspx

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

*