1997_drh_trapphuset_stl-507Drottning Silvia berättar på Trettondagsafton i ett TV-program i SVT om spöken på Drottningholms slott. Med anledning av programmet publicerar Institutet för språk och folkminnen på sin hemsida en artikel om spöken, gengångare, gastar och mylingar.

Insamling om spökerier

I institutets folkminnessamlingar finns det tusentals uppteckningar och inspelningar om olika typer av gengångare och spökerier. Insamlingsverksamheten om folkminnen påbörjades redan år 1914 , men i samlingarna finns också ett äldre material från landsmålsföreningarna från mitten av 1800-talet. I dessa samlingar finns uppteckningar om döden, vilket inkluderar uppgifter om hemsökta platser och olika former av gengångare som spöken, gastar och mylingar. Så sent som år 2003–2006 gjordes en förnyad insamling av att dokumentera övernaturliga upplevelser, folktro och alternativa världsåskådningar i våra dagars Sverige.

Där kan vi läsa om vem Vita Damen är, platser där det ofta anses spöka, vad som orsakar spökeri, hur spöken och gengångare beskrivs och mycket mer.

http://www.sprakochfolkminnen.se/om-oss/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/nyheter-2016/2017-01-04-det-spokar-pa-slotten.html