Teater Sagohuset i Lund har länge levt i ovisshet när det gäller lokalfrågan. Nu är det klart för höstens stora miljöprojekt ”Den sjätte kontinenten”.

I september tas Folkparkens stora sal åter i bruk efter många års träda.
Teater Sagohuset genomför ett projekt tillsammans med Lunds universitet. Målgruppen är framför allt barn och ungdomar som både ska få se på teater och delta i en interaktiv utställning om de plaster som håller på att fylla världshaven.

 – Var skulle vi sätta upp pjäsen? undrade vi. När det sedan stod klart att det skulle bli ett samverkansprojekt med Lunds universitet, växte lokalbehovet, säger Margareta Larsson, konstnärlig ledare för Teater Sagohuset, som är nöjd med att teatern fått tillträde till Folkparken. Att anpassa den gamla dansrotundan blir dock en utmaning, påpekar hon.
Pjäsen heter Den sjätte kontinenten. Titeln syftar på den enorma massa plast som redan i dag finns i oceaner och hav.
– Allt handlar om vårt ansvar för jorden, att försöka rädda det som vi förstört och framför allt sätta stopp för den utveckling som påbörjats, fortsätter hon.
Den sjätte kontinenten, som är skriven av Daniel Pennac, är en satir över västvärldens strävan efter hög levnadsstandard.

Den sjätte kontinenten är tänkt för unga över 15 år.
Lite senare i höst, i november, är det premiär för pjäsen Fimbulvinter, som riktar sig till de yngre barnen.
Satsningen är en del av universitetets 350 årsjubileum.

http://www.sydsvenskan.se/2017-03-19/valens-kamp-ska-fa-oss-att-radda-hav

Vetenskapsteater i miljöprojekt på Sagohuset