Från Riksantikvarieämbetets hemsida:

Vad är ett kulturarv värt? I ljuset av det hot och den förödelse som drabbat delar av kulturarvet i Irak och Syrien bjöd Rifo (Sällskapet Riksdagsledamöter och Forskare) in till ett fortbildningsseminarium i riksdagen förra veckan. Riksantikvarie Lars Amréus var inbjuden att tala och riktade in sig på hur frågan kan besvaras ur ett svenskt perspektiv.

Amréus tog upp arbetet som Riksantikvarieämbetet gjort i samband med rapporten Räkna med kulturarvet där kulturarvets roll i en hållbar samhällsutveckling lyfts fram. Särskilt uppehöll han sig vid aspekterna av social sammanhållning.

– Vi människor måste orientera oss geografiskt och i relationer mellan människor. Vi behöver också orientera oss i tiden. Den oro och upprördhet vi känner över förstörelsen i Irak o Syrien, eller för den delen vid en förlust av en historisk plats eller byggnad i närmiljön. Den upprördheten och maktlösheten beror på att vi förlorar en möjlighet att kulturarva, att själva utforska hur vi relaterar till kulturarvet.

Onsdagen den 22 mars anordnade Sällskapet Riksdagsledamöter och Forskare (Rifo) ett seminarium om kulturarvets betydelse. Under rubriken ”Vad är ett kulturarv v
RAA.SE