Åsa Lindström-Öberg, vinnare av stipendiet Berättarkraft 2017. Finalen avgjordes på Berättarfestivalen i Skellefteå.

Åsa Lindström-Öberg blev vinnaren av stipendiet Berättarkraft när finalen avgjordes på Berättarfestivalen i Skellefteå. I hård konkurrens med övriga sex finalister blev Åsas berättelse på temat ”På djupt vatten” juryns favorit. ”Lågmält, kargt och resolut” som det bland annat hette i motiveringen. Förutom stor och välförtjänt ära innebär stipendiet att Åsa får möjlighet att delta i en skriv- och berättarkurs på Kreta.

Åsas berättelse handlar om förlust av nån som står när, om att lita på omvärldens stöd och förmågan att agera även när förväntat stöd visar sig vara det motsatta. Historien får sedan att ganska dramatiskt förlopp – en thriller kan den kallas.

Ödegård gav idén till en thriller
Idén till den fiktiva berättelsen fick Åsa på en berättarkurs:

– Vår kursledare Pär-Erik Wikström släpade ut oss till en ödegård för at ge oss inspiration. Jag fick en bild av att här hade det hänt nåt dramatiskt. Ur den känslan började jag spinna på en historia om en kvinna i den här avsides belägna miljön som möter nån som är hotfull, hur kan hon försvara sig? Sen hittade jag några svampar utanför och började fundera på hur hon kunde använda sig av dem…..  Sen kryddade jag med en del våldsamheter och så blev det en berättelse, en thriller kan man säga. 

Hoppas på att utveckla sitt berättande
Stipendiet består i en skriv- och berättarkurs på Kreta under ledning av Kersti Björkman, Fabula Storytelling. Hur vill du använda det här stipendiet?

– Jag hoppas att få fler verktyg att bygga berättelser med. Det är det som är det roliga, att fungera som en slags alkemist i dramaturgi. Själva berättelsen är kärnan som det sen finns många intressanta sätt att gestalta på. Det kan vara på scen, i film, litterärt eller i nån annan uttrycksform. 

Alla finalister var favoriter
Berättarkraft genomfördes för åttonde gången och traditionsenligt var juryarbetet tufft, berättar jurymedlemmen Jenny Fahlgren, Skellefteå Kraft:

– Alla finalisterna fick faktiskt favoritomnämnande i jurydiskussionerna men till slut endes vi om att Åsas berättelse och hur den framfördes i hård konkurrens bäst svarade upp mot de kriterier vi satt upp. 

Juryns motivering
Juryns motivering lyder i sin helhet: Åsa Lindström-Öberg får Berättarkraftstipendiet för en berättelse som vågar ta ut svängarna och en berättare som lågmält, kargt och resolut speglar årets tema och fångar lyssnarnas intresse.

Övriga deltagare i finalen var, utan inbördes rangordning, Harald Larsen, Skellefteå, Karin Lundström Rawden, Skellefteå, Malin Andersson, Skellefteå, Melker Johnsson, Skellefteå, Susann Berg, Skellefteå, och Ture Lundmark, Norsjö.

Årets jury bestod av Tora von Platen, dramaturg Västerbottensteatern, Sara Meidell, kulturredaktör VK, Jenny Fahlgren, Skellefteå Kraft, Pär-Erik Wikström, berättare/Edelviks folkhögskola och Anna-Mia Johansson, vinnare av Berättarkraft 2016, samt de två publikrepresentanterna Jan-Erik Brännström och Camilla Berglund.

Fakta
Stipendiet Berättarkraft har instiftats av Skellefteå Kraft och Berättarfestivalen och för genomförandet av tävlingen ansvarar Västerbottensteatern. Stipendiet delas ut för åttonde året och det övergripande syftet är att utveckla berättarkulturen i Västerbotten. Tidigare vinnare är Karin Ferry 2010, Berith Juvonen 2011, Maj Degerstedt-Marklund 2012, Sabine Fondelius 2013, Gunnel Flinta 2014, Anne Woulab 2015 och Anna-Mia Johansson 2016.