Berättarnätet Sverige

Paraplyorganisation för den svenska berättarrörelsen

Viralgranskaren om vandringssägner och källkritik på nätet

Journalisterna Jack Werner, Linnéa Jonjons och Åsa Larsson lanserade 2014 en satsning med namnet Viralgranskaren på tidningen Metro. På sin Facebooksida publicerar Jack Werner en artikel om källkritik på nätet och ger tips om hur vi kan granska texter som sprids på sociala medier och avslöja fake-news. Inom berättarrörelsen påstår vi oss berätta nästan sanna historier från hela världen. I många år har vi haft förmånen att lyssna till folklivsforskaren Bengt af Klintberg på Ljungby Berättarfestival som har samlat och forskat kring vandringssägner och sanning och lögn i dessa.

I sitt facebookinlägg länkar Jack Werner till en föreläsning som han höll på Källkritikens dag 14 mars 2017. Där utgår han från flera välkända ”klintbergare” för att ge vägledning i hur vi kan göra för att granska inlägg på sociala media.  https://www.facebook.com/bestofJackWerner/posts/1676011322427714

Jack Werner presenterar sig själv så här:

I dag är jag frilansjournalist, och den ena hälften av min tid går just denna vår ut på att föreläsa och skriva en bok om myter, bluffar och propaganda på sociala medier. Den andra hälften av arbetstiden lägger jag på spökhistorier, framför allt i och med min Sveriges radio-podd Creepypodden. Mitt intresse för spökhistorier bygger faktiskt på samma fundament som mitt intresse för myter och vandringssägner på nätet: i båda fallen avslöjar dessa berättelser mycket mer än vi tror om hur vi ser på vår omvärld. Tror vi på dem, måste det ju innebära att vi också tror på världsbild de bygger på.

I filmklippet nedan, inspelat på Viralgranskarens evenemang ”Källkritikens dag” i mars, pratar jag mer om hur detta kan yttra sig i praktiken.

 

 

Jack Werner, en av grundarna till Viralgranskaren, håller föredrag om vikten av källkritik på nätet.

1 kommentar

  1. Per Gustavsson

    17 april 2017 at 14:44

    Och de två, Klintberg och Werner, möts och samtal på Ljungby berättarfestival i juni 2017.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

*