Inte riktigt alla deltagare

Kära berättarvänner!

Vi börjar med ett brev från en deltagare:

I år hölls BNS årsmöte i Ammarnäs.
Hen kan tänka sig: ”usch nej, en förenings årsmöte är det tråkigaste som finns!” Ja! det är sant, det är det tråkigaste som finns, ja! – i vanliga fall, men inte när det gäller BNS.
Jag har varit med om olika sådana möten genom åren och varje gång upplever jag att när det gäller berättare så är sådana årsmöte en öppning för en ny upplevelse.
I Ammarnäs fick vi träffa berättare som ville dela med sig av sina egna och sina förfäders berättelser. Vi träffade en ättling till en Nybyggarfamilj och Samiska kvinnor som berättade i sina miljöer i en snö täckt by som jag har inte kunnat föreställa mig var möjlig att vara i.
Där uppe i Sverige träffade vi berättare som arbetar intensivt och inspirerande med olika samhällsprojekt. Med nyanlända, med bortglömda byars människor, med att starta ett berättarcentrum. Vi hade en berättarkväll där vi berättade för varandra och för gäster från en scen med våra egna berättelser.
Jag blev påmind om att inte all kultur lever i Stockholm, Jerusalem eller NY.
Jag blev berikad, inspirerad, uppvärmd, lycklig, uppfylld…
Jag tänkte på att Dalai Lama gav oss människor en uppmaning till det nya Millenniet: ”Se till att ni besöker en ny plats varje år!” Vad betyder det? Ja, jag tror mig om att komma närmare till förståelse i vad det kan betyda för mig att möta en ny plats och de människor som lever där.
Tack BNS att ni gör det möjligt för oss, att träffa varandra, träffa nya människor i nya miljöer.
Tack för resebidraget. Tack för den goda goda maten. Och tack för alla berättelser!
/Ronit Koerner, medlem i Nordisk ALBA Sverige – Allians för Läkande Berättande i Norden ( Sverige, Norge, Finland, Danmark) och i BNÖ.

…fortsätter med:

Samlade anteckningar från dagar i ett vintervackert Ammarnäs.

I år hölls BNS årsmöte i Ammarnäs den 22 – 25 mars. Det var Ammarnäs Guiderna Vindelälvens Vägvisare som bjudit in oss, medlemsförening i BNS sen 2016. För några av deltagarna var resvägen mycket lång med första anhalten i Skellefteå och sedan flera timmar till i mörka natten sittandes inklämda i en minibuss. Men vi blev rikligt belönade då vi fick syn på gröna vandrande skyar på himlen. Norrsken! Vi måste ut ur bussen en stund för att uppleva detta naturfenomen. Och detta var bara början på de spännande dagar vi, 13 BNS-deltagare fick vara med om.

Högkvarteret inramat av snödrivor

Vi välkomnades av Urban Berglund och Christina Öster och inkvarterades i Vindelåforsens stugby. Värdparet gjorde allt för att vi skulle må bra och för att vi skulle få ta del av byn Ammarnäs från förr till nu – om hur turistguiderna alltmer satsar på berättandet med bl.a ”berättelser vid elden”. Vindelåforsens stugbys hjärta var ett mycket speciellt hus kallat Kärlekens Tröskloge. Det var vår mötesplats för samtal, diskussioner och för själva årsmötet. Våra måltider var en härlig upplevelse, med fantastisk god mat som Urban och Christina lagade i ordning av delikatesser från ren eller morgongröt gjord på hemmalet korn. En speciell eloge för fantastisk specialkost, bl.a. vegansk!

En fredag med samisk kultur och världsberättardagen

På fredag morgon bjöds vi på frukost från 07:30 i Kärlekens Tröskloge i stugbyn. Sedan vandrade vi ner till byn.

Vi var inbjudna att besöka en samekåta. Den var helt översnöad men en låg dörr ledde oss in till systrarna Åsa och Inger-Anna Skum. Vi slog oss ner på renfällar utlagda på björkriset. En av oss blev eldvakt och fick mata elden. Under tiden vi drack kokkaffe och åt kaffeost till, började systrarna berätta om sitt liv, sina förfäders liv, om Stallosagorna som de läser eller berättar för bl.a. barnen och om seder och bruk. De berättade mycket personligt om hur de väver ihop sitt moderna liv med den livsföring och tro som finns som självklarheter hos dem sen generationer tillbaka.
”På fjället känner jag mig fri”, sa Åsa Skum och det får stå som ett signum för samtalet i kåtan.

Marina utanför skol- och förskolebyggnaden

Medan de andra var i samekåtan, gjorde Marina Granlund och Anna Lundquist besök på byns förskola och skola. De låg båda i samma gula träbyggnad med utsikt över fjällandskapet, en förskoleavdelning och en åldersblandad skolklass. Flera språk var representerade och förskolepersonalen hade lappar med ord på olika samiska dialekter och minst ett par andra europeiska språk spridda i lokalen. Medan Anna hade sagostund med förskolebarnen hade Marina workshop med skolbarnen. Vana att berätta med och för barn och unga kunde båda konstatera att här hade vi barn vana vid att lyssna till berättelser, väl bekanta med sitt kulturarvs berättelser och pigga på att berätta själva. Förskolebarnen berättade om ekorrarna hemma i träden och äventyr med den insnöade gungan. När skolbarnen fick ställa frågor så undrade de bl.a. vilket hockeylag vi hejade på (mitt i slutspelet som AIK höll på att vinna). Nutid och historia lika levande.

Systrarna Åsa och Inger-Anna Skum

De samiska färgerna på bordet

 

 

 

 

 

 

 

Lunchen serverades i Samegården, som var minimuseum och kulturhus i ett. Vi bjöds på renköttssoppa eller grönsakssoppa med klimp, som tillagats av Dagny Skum. Efter lunch fick vi veta mer om Sameföreningens verksamhet samt om de samiska Stallosagorna och om muntlig tradition.

Den utdragna kylan och snön hindrade renarna att hitta mat, en del ungdjur togs hem till byn.

Så fortsatte vi vår promenad genom snölandskapet och byn med Urban som guide och Sorsele kommuns kulturchef Per Röckner som anslöt till gruppen. Han berättade om hur man satsar på kultur lokalt i byarna och att Sorsele kommun blivit vald till årets berättarkommun. Nästippar och tår frös, men den makalösa utsikten och allt vi fick veta gjorde att vi höll ut!
Vi fick se riksbekanta Potatisbacken, kyrkan och avslutningsvis Naturum där (tårna fick tina) deras guide Ethel Åberg berättade spännande om Vindelfjällens naturreservat med dess specifika växter och djur.
Mellan 16:30 och 18:30 var det en paus i programmet då vi hade möjlighet att ta lugnt innan kvällens aktiviteter påbörjades.

Klockan 18:30 startade den gemensamma middagen på Ammarnäsgården. Sorsele kommun bjöd på fjällfisk denna afton. Vi samtalade och åt gott.

Klockan 20:00 startade kvällens berättarevenemang, även det på Ammarnäsgården. Det skedde under rubriken Världsberättardagen och ”Visa dårar”. Ordfördelare för kvällen var Anna Lundquist. Många berättelser delades denna afton. Berättelser som visar att det inte alltid blir som man tänkt sig. Berättelser om stolta djur, om visdom och dårskap taget ur berättarens eget liv, om en man som troddes besitta eftertraktad visdom utav byborna, här passerade folksagor och berättelser om konungar från stjärnorna. En berättelse om flickan sol och en historia om de båda bröderna som drivit sin ovänskap alldeles för långt men så en dag så står en snickare på gården. Hur samerna fick sina renar, Israels klokaste dåre var några andra. Detta och mycket annat fick vi höra denna afton.

Berättade gjorde: Marina Granlund, Jan Sehlstedt, Jörgen Bodner, Anna Lundquist, Kerttu Jokela, Urban Berglund, Harleen Kalkaat, Verena Haller, Ronit Koerner och Laurina Bergqvist.

2017 års berättarförening AGVV

Marina Granlund tillkännagav också Årets berättarförening: Urban Berglund och Ammarnäsguiderna fick ta emot priset som årets berättarförening. Nomineringen hade gjorts av BNS styrelse – tyvärr hade BNS i år inga pengar att tillskjuta till priset, men det fina diplomet och äran fick de.

 

 

 

Gissa om vi var nöjda med vår första dag allesammans! Vi tyckte att vi fått en mycket berikande finstämd inblick i samernas liv, kultur och fjällvärld.
Att berätta och lyssna på berättelser det älskar vi, och det hade vi fått göra hela långa innehållsrika dagen!

Älgkon och hennes kalv hade sin dagliga morgonpromenad genom stugbyn

Årsmöteslördag.

Älgarna mötte upp vid stuga nio denna morgon. Vi bjöds på frukost i Kärlekens Tröskloge.

Urban berättade om Sorsele som årets berättarkommun i Västerbotten och han berättade även om ”Berättelser vid elden” som genomfördes i Ammarnäs i November 2017 i samarbete med Ammarnäsguiderna, Sorsele Samiska förvaltningsområde, Ammarnäs Sameförening, Studieförbundet Sensus, Sorsele kommun, Vindelåforsens stugby och Skelleftebygdens berättarförening.

Konstnären Marita Norin gjorde bl.a. medaljer och mynt.

Efter frukost guidades vi i Skulpturum där Urban berättade om utställningen.

Sedan hölls arbetsmötet och därefter BNS årsmöte i Kärlekens Tröskloge. Efteråt valde en del att koppla av i bastun, med dörr direkt ut i snödrivorna. Andra ordnade hjältemodigt med maten under tiden.

Rökt renhjärta och gravad renfilé samt älgkorv och hjortronsylt till detta serverades som förrätt. Huvudrätten bestod av renskav och klyftpotatis. Urban visade en utställning om Aslak Partapuoli som avflyttade från Ammarnäs och blev ingenjör i Stockholm.

Vi serverades efterrätt i form av pannacotta med hallonsylt.

Söndagsmorgonvy från stuga 5

Efter tidig söndagsfrukost gick färden hem igen.

Vi vill tacka Urban Berglund, Christina Öster, familjen Skum och alla dem som möjliggjort denna vistelse och detta årsmöte uppe i Ammarnäs.

 

I fusion, texter av helgens sekreterare Jan Sehlstedt, samt Verena Haller, Harleen Kalkaat och Anna Lundquist.

 

Vi gjorde viktiga saker också:

Tankar och synpunkter från Ammarnäsmötet om BNS framtida uppdrag och funktion.

Mötet inleddes med att Jörgen Bodner läste upp de frågeställningar som styrelsen i BNS önskade lyfta på detta möte. Sedan fick deltagarna kort presentera sig och den förening som var och en företrädde. (Listan över deltagare och deras respektive förening finns listade i slutet av detta protokoll) Frågorna kretsade kring BNS framtida funktion och uppdrag.

Marina listade även följande punkter innan samtal startades:

 • Styrelsearbete
 • Berättarslam
 • Utbildning
 • Inspiration
 • FEST

Internationellt samarbete

Växa

 • Verksamhet Kulturskolan
 • Ansökningar

Mötesledare var Anna Lundquist och Jan Sehlstedt

Frågorna ställdes till mötet där deltagarna fick skriva ner tankar som de ansåg vara viktiga för BNS framtida organisation och verksamhet. Alla fick reflektera och fundera innan de skrev ner sina tankar på POST-IT lappar. Lapparna sorterades sedan av mötet utifrån tre huvudkategorier där synpunkter eller frågeställningar borde hamna hos styrelsen, hos medlemsföreningarna eller någonstans mittemellan( i intressegrupper eller arbetsgrupper som kan arbeta tillsammans med både BNS styrelse och olika föreningar)

Mötets tankar omkring BNS styrelses uppdrag

BNS uppdrag

 • BNS; intresseorganisation för berättandets utveckling och användning i samhället.
 • BNS; Hur förtydliga att BNS är huvudorganisation?
 • BNS; internationella samarbeten och festivaler.
 • Viktigaste uppdragen, utbildning och nätverk?
 • Berättarlobbyn mot kulturskolan, lärarutbildningarna.
 • BNS; Verka för att berättandet stimuleras i skolorna (förskola och grundskola) via enskilda medlemmars arbete på skolor + verka för att det ska ingå i lärarutbildning ihop med NBC.

Styrelsens inre arbete

 • Förtydliga rutiner för styrelsearbetet.
 • Föreslås att styrelsemedlemmarna inventerar var och ens drivkrafter i tre punkter.

Mot föreningarna

 • Främja möten; olika föreningar har olika traditioner, viktigt att blandas med olika frågor och sätt som finns i landet.
 • För att inspireras. (BNS ska inspirera medlemmar och föreningar)
 • Dela med sig av arbetsmetoder mot t ex museer.

Mötets tankar om möjliga arbetsgruppers uppdrag

 • BNS; att möta mångsidighet.
 • Skapa mångkulturella kontakter.
 • BNS; att inspirera varandra att arbeta normbrytande.

Mötets tankar om berättarfestivalernas uppdrag

 • Idé framlades att berättarfestivalerna skulle kunna rulla på att turas om med att anordna SM i berättarslam.

Mötets tankar om Medlemsföreningarnas uppdrag

 • Skapa mångkulturella kontakter.
 • Tala om för alla att BNS finns.
 • Varför är det viktigt att träffas?
 • Muntligt berättande som metod för personlig utveckling eller … bör vi ha ett ärende?
 • Idé; varje förening förbereder en berättelse som upplyser om sin förenings trakt och under en vecka träffas vi och sätter upp det till en föreställning med musik (En Nils Holgersson inspirerad idé)

Avslutande kommentarer:

De olika synpunkter som listats här har inte viktats eller röstats om men dock har samtal förts om var de olika ”uppdragen” hör hemma.

Årsmötet hade synpunkter på hur styrelsen hade formulerat sig i verksamhetsplanen för 2018 och föreslås att dessa synpunkter beaktas inför nästa verksamhetsplan. Formuleringen rör syftet med BNS verksamhet där mötet föreslår att text fogas in enligt följande: ”syftet är att stärka och sprida det muntliga berättandet och utveckla berättarkonsten i Sverige.” Mötet hade även synpunkter på att Berättarslammet hade en så central roll i samband med det kommande höstmötet när det i dagsläget råder frågetecken omkring vem/vilka som kan axla ansvaret för att se till att detta arrangemang ros i hamn.

Engagerade mötesdeltagare

Närvarande vid mötet:

Marina Granlund Berättarnätet Öst / ALBA

Kerttu Jokela Berättarnätet Öst

Verena Haller ALBA – Sverige

Jörgen Bodner Berättarnätet Öst

Anna Lundquist Sagovävarna

Laurina Bergqvist Berättargruppen Ägir

Robert Herrala Nordiskt Berättarcentrum

Ronit Koerner ALBA / Berättarnätet Öst

Marinella Rolfart Berättarnätet Norrköping

Jan Sehlstedt Skelleftebygdens berättarförening

Harleen Kalkaat AGVV

Not; Urban Berglund och Christina Öster kunde inte medverka på mötet på grund av att den anlitade kocken fått förhinder.

Sekreterare för detta arbetsmöte var Jan Sehlstedt

På hemväg – glädjeskutt över lyckad helg

Bussgänget uppradade i solen utanför Lappstaden i Arvidsjaur

 

 

 

 

 

 

 

 

Och avslutar med ett brev från vår värd:

Värdparet Christina Öster och Urban Berglund bjöd på dramatisk saga, till allas förtjusning

Till
Sameföreningen Ammarnäs
Sorsele Samiska Förvaltningsområde
Naturum Ammarnäs
Förskolan Rävlyan
Ammarnäs Skola
BNS ordf. Marina Granlund
BNS v. ordf. Anna Lundquist
AGVV kassör och medarbetare Christina Öster

Från
Ammarnäs Guiderna Vindelfjällens Vägvisare

Tack för er medverkan i programmet för arrangemanget ”BNS Årsmöte 2018”. Ni har alla bidragit till att upplevelsen av Ammarnäs som ort och av vår muntliga kultur blivit en oförglömlig upplevelse för många tillresta Berättarvänner. Och inte minst till att Ammarnäs Guiderna blev valda till årets Berättarförening i Sverige. Tack också till Marina och Anna som ställde upp som resurspersoner när det behövdes och stort tack till Christina Öster som gjorde arrangemanget till en mat-upplevelse utöver det vanliga.


Urban Berglund, ordf. AGVV

Ammarnäs Guiderna Vindelfjällens Vägvisare (AGVV)

c/o Urban Berglund

Organisk Design

Beföringsvägen 14

92495 Ammarnäs

orden@bertejaure.se

+46 70 6110301

Vindelåforsens stugby

 

 

Fotografier av Jörgen Bodner, Verena Haller och Anna Lundquist. Har någon bilder på något vi missat, skicka gärna in dem!