Berättarnätet Sverige

Välkommen till den svenska berättarrörelsen

FEST konferens 2019 En rapportering av Laurina Bergqvist

Som representant för BNS var jag med på FEST  under 3,5 dagar i slutet av juli 2019. Temat var Luriga Gränser som egentligen var två olika tema- gränser och trickster figurer i sagor. Fast gränserna kunde också vara lite luriga. Just temat gränser upplevdes som en autentiskt del av konferensen eftersom vi befann oss på ett område som var så nära gränsen på olika håll. När vi anlände till tågstationen i Tyskland behövde vi promenera några hundra meter över gränsen till nederländerna för att komma till själva Rolduc Abbey.

 

Första dagen på konferensen gick till årsmötet för föreningen. Det blev mycket prat om de 6 strängar som FEST  satsar på:

  1. öka nätverket i storlek och mångfald.

  2. Öka synlighet av berättande som en scenkonst

  3. Yrkesutbildning

  4. Använda och integrera berättande med ny teknologi och andra konstformer

  5. Berättande i andra delar av samhället

  6. Öka samarbete inom EU och mella olika länder och regioner

Det var också tal om olika medlems typer och de bidrag som FEST har fått och sedan delar ut.Nästa FEST konferensen blir den 23-26 juni 2020 i Turkiet. Danmark står soom värd i 2021.

 

Andra dagen började med en bussresa till tyskland för att höra på 2 föreläsningar där om sagor och vetenskap. Den första handlade om hur man kan göra sagor tillgängliga för alla även de med stora inlärningssvårigheter. Den andra föreläsningen handlade om hur man kan väva in vetenskap i berättelser och hur vetenskapspersoner kan använda berättandet. Sedan tillbringade vi en kort tid i Aachen innan vi gick på bussen igen. Det blev en intressant resa över gränserna gång på gång innan vi hoppade av bussen och gick över gränsen. Här fanns ett litet kapell som vi stannade för att titta på och en liten bäck var de flesta tog av sig skorna för att gå över gränsen.

 

Tillbaka på rolduc abbey fick vi välja mellan olika workshops. Jag gick på 2 workshops som både två handlade om sträng 3- yrkesutbildning. Den ena handlade om att själv fundera på sina kompetenser genom att använda en speciell kortlek med olika färger. Jag beställde ett kortlek till BNS som vi kan alla jobba med när den kommer med posten. Under vår övning hade jag en fråga som jag hörde ledde till mer diskussion och en förändring i de kompetenser som finns.

 

På lördag fick vi välja workshop igen och jag började med 3 timmars diskussion av tricksters idag och i framtiden med samtalsledaren Regina Sommer. Alla i denna grupp kände att detta var något som vi skulle vilja fortsätta att diskutera. Efter lunch njöt jag av 1,5 timmars öppet berättande tillsammans med främst berättare från irland. Mycket roligt tyckte jag, Den sista workshop som jag gick till handlade om att använda berättande i sociala projekt och ungdomsprojekt.

 

På ett sådant här konferens är det egentligen möten med andra berättare som föder nya ideer. För mig var det tre personer som jag uppskattade mest från konferensen. Det blev en upplevelse, information och inspiration för min del. När värmen där var olidligt bjöd vi med ett helt gäng för att lyssna till en berättelse ner i kryptan under kyrkan.  Sam Cannarozzi ville berätta en saga för mig och där på den gamla,heliga platsen (och svala platsen) berättade han i en stämning som man alltid kommer att minnas. Sedan träffade jag en berättare som har studerat samma masterutbildning vid ETSU som jag har. Jag uppskattade chansen att fråga henne om sin doktorsavhandling och forskning kring rollspels spel  som pedagogisk verktyg eftersom jag ska jobba med detta i min undervisning denna termin.Det blev precis den informationen som jag behövde. Sist men inte minst blev jag inspirerad på den sista workshopen med Fouad att tänka lite annorlunda om mitt berättande och utmana mig själv på ett personligt plan.

 

Vi var 4 representanter från sverige där. Jag representerade BNS medan det fanns 2 representanter från Fabula och en från nordisk berättar centrum. Som representant för BNS lade jag ut material om BNS på informations bordet och svarade på frågor  om BNS för andra berättare. Jag är säker att vi 4 berättare hade olika upplevelser och lämnade med olika intryck och ideer fast vi var på samma konferens. Jag lämnade med det som jag behöver för att jobba vidare med mitt berättande med särskild fokus på ungdomar och undervisning. Definitivt rekommenderar jag att om någon BNS medlem har möjlighet att åka till FEST konferensen i turkiet nästa år så är det väl värt tiden.

Fest 2019

Fest 2019

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

*