Berättarnätet Sverige

Välkommen till den svenska berättarrörelsen

Till minne av Ulf Ärnström

Bild på Ulf Ärnström i vit skjorta och blå jeansjacka med en svart väska över axeln.
Bild: Ulf Ärnström under FEST-konferens, England, 2010. Foto av Mats Rehman.

Berättaren Ulf Ärnström har lämnat oss. Han blev 72 år.
Ulf är sörjd av nära och kära, men även av svensk berättarrörelse.
Få har betytt så mycket för det muntliga berättande under modern tid.

Under 1980-talet var det Ulf och några till som drog igång berättarrörelsen här i Sverige. Berättarscener skapades, berättarkurser genomfördes och berättarcaféer såg dagens ljus. Intresset för denna ny- urgamla kulturform växte sig snabbt stark i stora delar av landet. Ulf var en av dom som stod på scenerna och inte minst inspirerade han andra till att berätta.

Tusentals har coachats och undervisats i hans berättarverkstäder. Många med mig har också haft denne eldsjäl som personlig berättar- mentor.
Tidigt kom han att rikta sitt berättande mot skola och pedagogik. Han var också en berättandets teoretiker som bland annat ställde frågor kring varför vi berättar och för vem. Nedan är ytterligare några axplock av allt han hann med i berättarörelsens tjänst.

Berättarnätet Sverige

1990 bildade den första rikstäckande organisationen för muntligt berättande i Sverige. Nätverkets förste ordförande var Ulf.

Berättarverkstan

Ett företag som Ulf drev tillsammans med Peter Hagberg. Det var framförallt i Berättarverkstans regi som man utbildade tusentals människor i muntligt berättande, inte minst skolelever.

Cric Crac Café

Tillsammans med Peter Hagberg och Mats Rehnman startades och drevs i denna berättarscen. Här hölls föreställningar av såväl lokala som tillresta berättare. Det skapades också en tidning med samma namn.

Hör & Häpna

Ulf flyttade till Göteborg och tillsammans med mig, Mikael Thomasson, startade han då en ny berättarscen i rikets andra stad.

Priser

Trampcykelpriset och Mickelpriset är två utmärkelser som Ulf fått för sina insatser inom muntligt berättande.

Böcker

Ulf skrev ”Varför? – en bok om berättelser i undervisning” och tillsammans med Peter Hagberg skrev han även ”Berättarboken”.

World Storytelling day

1991 arrangerades, Alla berättares dag här i Sverige för första gången. Ulf var i allra högsta grad inblandad. Idag har detta arrangemang vuxit till World storytelling day och har spridit sig över världen. Jag skulle kunna fortsätta att räkna upp det ena efter det andra som Ulf gjorde för sin älskade kulturform. Hans engagemang för berättandet var alltid lika brinnande, även när kroppen inte riktigt orkade längre. Ändå minns jag honom framförallt som en god vän.

Jag kommer aldrig att glömma alla sena kvällar då vi satt vid var sin trasslig telefonsladd och pratade i timmar. Min då lilla dotter undrade till slut om jag skulle gifta med Ulf. Så mycket roligt vi hann med. Resan med bilen som bara gick bra i nedförsbackar, alla skratt på kaféer och pubar, eller fisketuren i sommarkvällen då vi inte fick ett enda napp, men vad gjorde det med en sådan solnedgång. Tack Ulf för all inspiration och all vänskap.

Mikael Thomasson, Berättare, pedagog och vän.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

*