Berättarnätet Sverige

Välkommen till den svenska berättarrörelsen

Maria Sedell

maria på cykel

Jag kan inte leva om jag inte får berätta. Berättandet är själva livet.

När jag utbildade mig på Emerson College i England deltog jag i en övning där allt sattes på sin spets. Vad gör jag där, varför håller jag på med det jag gör? Övningen kom att innebära att jag högt och tydligt hör mig säga: Jag kan inte leva om jag inte får berätta. Berättandet är själva livet.

Ja, så är det, och berättandet tar allt större del av mitt liv, jag känner mig rik. Jag söker hela tiden nya vägar, från berättarföreställningar av olika slag för olika sorters publik, till berättarcaféer i mitt hem.

Jag är utbildad storyteller, pedagog och konstnär med lång erfarenhet av pedagogiskt arbete och berättande.

Här är några av mina berättarföreställningar:

Röster från Mali, sagor från Västafrika. Traditionella berättelser från Timbuktu i Mali som jag samlat in, översatt och bearbetat. Framförs tillsammans med Lamine Cissokho, griot och koraspelare.

Sagor från Syrien, sagor berättade i flyktingläger av människor på flykt från kriget i Syrien. Översatta till svenska och bearbetade av mig. I föreställningen spelar Moaz Bahtiti, som själv flytt från Bagdad, arabisk luta.

Anna-Stina Knas, kvinnan i Bränntjärn. En berättelse om min egen morfar, Dan Anderssons farmors liv i finnmarken i södra Dalarna. Berättelsen om en kvinna, en änka i skogen med fem barn som bruket vill vräka, som aldrig ger upp. Jag berättar och Andreas Jacobsson spelar cello.

Visst är vi vänner? En interaktiv berättar -och musikföreställning för barn mellan 6-9 år. Traditionella berättelser från hela världen varvas med barnens egna improvisationer. Simon Nyberg spelar på ett flertal instrument.

Ja så vi leva. En mycket berörande berättarföreställning med 10 berättare som aldrig hade stått på en scen tidigare. Ålder från 19 år till 97. De varvar berättelser ur sina liv. Allt från barnmorskans uppväxt i Arvika när isen hålls kall i sågspånshögar till den unga kvinnans kärlek till sina joggingskor här i Sverige. I Iran kunde hon inte gå ut. Föreställningen arbetades fram och producerades av mig och Eva Ahremalm.

Sarajevo Big Bang. Om hur ett pistolskott 1914 ändrade livet för alla. Berättelser, sånger och en kabaré ingår i denna resa genom tid och rum. Hemliga uppgörelser, maktkamp, slumpen, allt det som skapar våra liv. Av och med Eva Ahremalm, Staffan Ekegren och Maria Sedell.

Arbetar just nu med två nya projekt tillsammans med Staffan Ekegren:

En kyrkogård i Rumänien i samarbete med Svenska kyrkan

Om du har vägarna förbi, ett projekt om anslagstavlor i Örebro län för Örebro läns museum.

Arbetar även med kurser, workshops och skapande skola. Anpassar innehåll efter önskemål.

Hör av dig så får jag berätta!

För mer info

hemsida www.sedell.se

www.scenkonstportalen.se

facebook/borrarbacken.com

Mail:

maria@sedell.se

Tel

070/4433987

1 kommentar

  1. Lars Nyhlin

    11 mars 2023 at 10:11

    Hej Maria . Är en autodidakt målare mitt namn är Lasse Nyhlin . har använt måleri som uttryck ihela mitt liv . sedan några år är jag inne i Dan Andersson i ett igenkänningsmåleri . ställer ut i Skattlösbergs byggdegilles regi under Dan Andersson veckan. Det var något som slog ann i mig när jag läste om dig , riktigt vad kan jag inte sätta fingret på .Det jag söker kan vara nägon form av samarbete i konsten och nya kreativa kontakter . Vid kontakt har jag mer att berätta . Hälsning Lasse .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

*