Berättarnätet Sverige

Välkommen till den svenska berättarrörelsen

Rapport från Slam-SM 2012 i Nynäshamn

Så blev det äntligen av!

Efter ett halvårs förberedelser, spekulerande, sökande av partners och ekonomiskt stöd ifrån kulturrådet, väntande, inbjudande, räknande, osv. Blev det verklighet!

Stolt segrare Henrik Bergkvist, bistående Catarina Abelli och mc Jörgen Bodner.

 

En slamtävling i samverkan med Nynäshamns kommun och studieförbundet ABF. Vi kom i hamn. Ett Slam-Sm med fantastiska tävlande, vinnare ifrån olika regioners tävlingar. 6 stycken. Ifrån Umeå – Karin Ferry, Hälsingland – Anders Sandqvist, Stockholm – Eva Graus, Norrköping – Ulf Karlström, Ljungby – Anna Lundquist och ifrån Skåne – Henrik Bergkvist.

Efter en grundomgång i jubileumstältet OS-festivalregattan i hamnen kvalificerade sig 3 finalister. Henrik, Karin och Anders.

Förberedelser i Jubileumstältet.

 

Segrade gjorde Henrik Bergkvist. För andra gången blev han SM vinnare. Mycket folk. Ett 60-tal satt bänkade hela grundomgången och lika många tittade in i tältet, stannade en stund, lyssnade till en eller två berättelser och drog sedan vidare till andra aktiviteter i festivalområdet.

Anders Sandqvist som sin farmor pratandes med skällkon.

 

Efter en rask grundomgång i sommarvarmt tält blev det en och en halv timmes paus. Finalen hölls utomhus på en stor mobil ”parkteaterscen”. Det var förstås en utmaning att berätta under dessa förhållanden, med stor publik, hög scen, mycket rörelse omkring och mikrofonförstärkning.

Senare på kvällen drog de tävlande, funktionärer och bekanta vidare till berättarcaféet Radiokakan, ett fantastiskt nostalgicafé mycket trivsamt inrett med detaljer ifrån 50,60,70-tal, inrymt i före detta Badhuset Nynäshamn. Där mötte flera berättarvänner upp under kvällen och vi fick njuta av 12 st mycket olika storys under några kvällstimmar. Ett stort tack till alla medverkande, deltagare och tillskyndande funktionärer.

Karin Ferry som president Kekkonen.

 

Som Sven Hansson, och Monica Westin båda styrelsemedlemmar i BNS och Catarina Abelli ifrån BNÖ.

Undertecknad efterlyser diskussion om värdet av tävlande som form och uttryck för berättande och om ifall vi kan utveckla detta att bli än mer attraktivt för deltagare och publik. Är själv övertygad om att slam är ett bra sätt att och att sporra både äldre och yngre att ta utmaningen att utvecklas. Vad tycker du?

Vid tangentbordet: Jörgen Bodner (mc)

1 kommentar

  1. Fantastiskt att förlägga SM i berättarslam till ett stort festligt sammanhang där många människor är samlade och mycket händer runt omkring! Jag tror på idén att föra ut berättandet i nya ”främmande” sammanhang för att inspirera och skapa intresse för berättande bland dem som ”bara råkar vara där” eller är där för det större evenemangets skull. Vore kul om vi kan söka sådana större evenemang runt om i landet och förlägga de regionala berättarslammen dit – och inte i de lokaler där man förväntar sig hitta oss och inte där vi brukar vara!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

*