I Berättarfrågan ställer vi enkla frågor om berättande. Några intressanta berättare i BNS får svara och allt redovisas här på hemsidan.

Andra frågan: Vilken är din favoritfolksaga? Varför?

Berättare: Marinella Rolfart, Berättarnät Norrköping, Love Ersare, Skuggteatern och Karin Ferry, Berättarnät Norr.


Marinella Rolfart, en av berättarvärldens eldsjälar och som tillsammans med flera medlemmar i Berättarnät Norrköping gjorde 2011 års SM möjligt att genomföra.

Marinella Rolfart Jag kom på att Prinsen med Åsneöron är en rolig saga att berätta. Det är en sån härlig lättnad som barberaren upplever när han äntligen kan ropa ner hemligheten i sandgropen han gräver. Och överraskningen när herden skär en vass-pipa av vassen som vuxit upp där senare. Jag brukar använda en kazoo när jag berättar detta… sen är slutet bra när prinsen helt enkelt går ut på balkongen och visar upp sig – sådan han är utan att skämmas – och alla bara accepterar honom så. (Huruvida åsneöronen har försvunnit på ”riktigt” eller om folk inte ”ser” dem, det får varje enskild lyssnare själv bestämma:-)

Love Ersare var ordförande i BNS i två år och är en gudabenådad improvisatör och berättare.

Love Ersare Kul och svår fråga! Jag är väldigt förtjust i Törnrosa. Den har många bottnar och djupa röter i folktro och mytologi. Framför allt ställer den många frågor. Idag är den mest känd genom Disney och Grimm, i äldre ocensurerade versioner är det dock väldigt tydligt att prinsen har sex med den sovande prinsessan, hon vaknar ibland först då hon föder hans barn. En våldtäkt på en ung sovande flicka som våldtas av en äldre gift man berättas idag för barn. Törnrosa får mig att tänka på Patriarkatet, vår syn på sexualitet och berättelsernas förmåga att anpassa sig till sin samtid.

Karin Ferry är Berättarsveriges nestor och en otroligt säker och spännande berättare som berättat i nio länder.

;

;

Karin Ferry Den vackraste folksagan är ”Prins Hatt under jorden”, en hyllning till godheten och kärleken. Kungen vill ge sin yngsta dotter tre sjungande löv och måste lova ägaren, den underjordiske prins Hatt, att ge honom den första levande varelse kungen möter. Det blir den yngsta prinsessan själv. Hon flyttar till prins Hatt därför att hon älskar och lyder sin far. Hennes kärlek mognar och övergår till prins Hatt, och hon föder honom tre barn. En natt tänder hon ett ljus för att för första gången, olovligen, få se sin man, något som blir ödesdigert. Prins Hatt blir blind och förtrollas senare av en trollkvinna. Genom sin godhet får prinsessan hjälp av prinsens systrar och trollkvinnans fosterdotter, och till sist hävs prinsens förtrollning genom prinsessans trofasta kärlek.

Vi tackar Marinella, Love och Karin för att de tagit sig tid att svara.