Lena Kronberg segrade i en jämn tävling - Foto:  Hilda Larsdotter Kronberg

Lena Kronberg segrade i en jämn tävling – Foto: Hilda Larsdotter Kronberg

Nu är också Skånemästerskapet i berättarslam avgjord! Tävlingen hölls den 7 april på Teater Sagohuset i Lund. I år stod Berättargruppen Ägir som värd för tävlingen tillsammans med Sagohuset. Det har varit rekordstort intresse för tävlingen och deltagarlistan blev snabbt fulltecknad med 9 berättare. Intresset var större än antalet tävlingsplatser. Tyvärr slog sedan influensan till och två tävlande föll ifrån i sista stund. Sju av nio anmälda berättare har aldrig tidigare tävlat i berättarslam.

Stämningen var på topp hos såväl tävlande som lyssnare. - Foto: Erik Löfberg

Stämningen var på topp hos såväl tävlande som lyssnare. – Foto: Erik Löfberg

De tävlande var Anna Lundquist, Juli Hammargren, Kjell Hansson, Lena Kronberg, Pernilla Pålsson, Pia Karlsson och Samir Hajdari. Anna, Juli och Lena gick vidare till final. Lena berättade sin egen version av Snövit. Juli berättade om det kaos som uppstod när pensionären snattade en falukorv och Anna berättade sagan om gumman vars önskningar gick helt fel. Finalen var mycket jämn. Lena tog hem segern med Juli på andraplats och Anna på tredjeplats. Birgitta Hult var MC och Ida Eriksdotter vice MC. Sven Hansson från Skånska berättare var tidtagare och stöd genom hela tävlingen med sin långa erfarenhet.

Text Birgitta Hult