Federation for European Storytelling FEST har skapats ur behovet att få möta berättarorganisationer från andra länder i Europa och utanför. Att få dela kunskap och erfarenheter kring berättarkonsten, att skapa möjligheter till nya nätverk, få nya samarbetspartners, att tillsammans stärka och utveckla det muntliga berättandet. Med dom orden öppnades FEST-konferensen 2013 i Rom. På väggen fanns den logga som Mats Renman skapat.

FEST_logo&text_web

 

IMG_0134

Marianne Folkedotter Berättarantikvarie i Västerbotten, Malin Åberg Skellefteå berättarförening, Ola Kellgren Region Västerbottens kulturchef samt på nedre bilden  Robert Herrala Västerbottensteaterns Berättarensemble,  Anders Wikström SR Kulturradion, Jonas Lundqvist Berättarfestivalen, Anna-Lena Lundmark Kulturchef i Skellefteå samt den som höll i kameran Rose-Marie Lindfors BNS var de som representerade Sverige i Rom.

IMG_0131 IMG_0122

 

Närmare 100 deltagare från hela Europa, samt långväga gäster från Singapore, Australien, Canada, USA och Mellanöstern fanns i rummet. En fantastisk mötesplats för det muntliga berättandet i världen! Konferensen berörde följande områden: Berättandet som scenkonst, berättandet som verktyg, unga berättare, marknadsföring i kristider, berättarfestivalernas utveckling, att hitta ny publik  samt hur man kan höja statusen på det muntliga berättandet. Konferensen berörde också det kommande EU programmet Kreativa Europa 2014 – 2020 och gav inspiration till  nätverkande och samtal om kommande samarbeten.

IMG_0110

FF

Franco Ferrarotti professor emeritus i sociologi i Rom, gav ett tankeväckande miniseminarium där han lyfte styrkan och kraften i det muntliga berättandet, hur det bl.a bygger gemenskap.  ”Storytelling i sin bästa form handlar om hur man bygger samhället nerifrån och inte förväntar sig att det ska ramla ner uppifrån”

Vi fick uppleva den Italienska maten när den är som bäst, vi sjöng, skattade och njöt av värmen.

IMG_0264

 

IMG_0171

Historiska berättelser bjöds det på  i Appian Park av berättarna från Raccontaminunastoria. Här är det Paola Balbi som berättar.

IMG_0090

 

Federation for European Storytelling FEST har från och med i år fått en ”stafettpinne” som kan vandra från land till land med värdskapet. Den är skapad i Rom med bilden av ett gränslöst Europa, nu finns den i Sverige, och vi har fria händer att fortsätta utveckla denna bild, på det sätt som passar oss. Efter FEST 2014 i Västerbotten ska den överlämnas till Grekland som är värd 2015.

FEST_Broschyr_A4_webb Klicka på denna länk så får du se den folder som vi delade ut som inbjudning till FEST i Sverige, i Västerbotten, 2014.

Vi har fått en hälsning inför 2014, från Abbi Patrix som säger: ”Var är alla berättelser? Det är nu hög tid för FEST att sätta fokus på alla berättelserna” ! Då var det med glädje jag kunde berätta för honom att vi på BNS årsmöte redan för 1 år sedan redan tänkt på detta, att vi vill bjuda våra gäster på berättelser från hela Sverige. Så den röda tråden för FEST 2014 kan nog bli BERÄTTELSERNA

FEST EC

Här är bilden på den nya FEST-styrelsen från vänster (högst upp) ordförande Guy Tilkin, David Ambrose, Markus Luukkonen, Jennifer Ramsay, Rose-Marie Lindfors, Davide Bardi och Abbi Patrix.

En trevlig sommar önskar jag er alla, och så återkommer jag i augusti med mer information om FEST 2014!

Rose-Marie Lindfors, ordförande BNS