Berättarfesten som hölls i Landskrona i samband med firandet av stadens 600-årsjubileum bestod av tre delar. På fredagskvällen kunde tillresande tävlande och andra berättarintresserade tillsammans med Ulf Ärnström vandra kring i berättandets snårskog i ett seminarium, som berörde frågan om olika berättargenrer. Till vad behöver man kunskap om olika berättargenrer? Gör denna kunskap en till en berättare? Gör frågor en berättelse bättre? Ja det var några av de frågor som ivrigt diskuterades.

010

De sex tävlande i SM i Berättarslam. Fr v: Gunnar Bergman, Pelle Olsson, Karin Ferry, Lena Kronberg, Anders Sandkvist och Jörgen Bodner.

Lördagens första begivelse var SM i berättarslam – en tävling som arrangerades i en mycket pampig lokal, nämligen fullmäktigesalen i Landskrona rådhus. Sex tävlande från Umeå i norr till Lund i söder, ställde upp i en ovanligt jämn och spännande kamp, som leddes på ett förtjänstfullt sätt av MC Lasse Sjöberg. Det var de gamla ringrävarna Karin Ferry från Berättarnät Norr, Anders Sandqvist från Berättarakademin Gävleborg och Pelle Olsson från Berättarnätet Öst som ställdes mot de mera oprövade korten Gunnar Bergman från Berättarnätet Norrköping, Jörgen Bodner från Berättarnätet Kronoberg och Lena Kronberg från Berättargruppen Ägir. Till final gick Lena Kronberg, Karin Ferry och Pelle Olsson. Tävlingen vanns av Pelle Olsson som därmed tog sin tredje inteckning i berättarpokalen och därför får behålla densamma.

016

Finalisterna Pelle, Karin och Lena.

Om stämningen under slamtävlingen varit nervös och spänd, så blev avslutningen i form av ett traditionellt berättarkafé á la Berättarklubben i Landskrona så mycket mer lättsam och avspänd. Den ena berättaren och berättelsen mer fantastisk än den andra avlöste varandra och efter två timmars non-stopberättande kunde Sven Hansson från arrangörerna avsluta det hela. Han tackade alla både lyssnare, tävlande och andra berättare med historien om den gamla damen som efter ett berättarkafé hade sagt att hon då hon besökt detta var lycklig i en hel vecka. Efter berättarfesten i Landskrona, sa han, skulle han känna sig lycklig i många veckor.

/ Sven Hansson, kassör i BNS