IMG_0311Stämningen i teaterlokalen på Kafé Klavér var förtätat när den nionde upplagan av Stockholms regionala BerättarSlam avgjordes den 25 april. Pelle Olsson höll ordning på både publik och tävlande i egenskap av MC med Sara Eriksson som assisterande MC. Marianne Engström började med en kalibreringsberättelse så att de fem domarna i publiken skulle få öva in sin poängbedömning. Sen började allvaret. En efter en steg de sex tävlande in på scenen och berättade på toppen av sin förmåga: Kerstin Reinholdsson, Karin Hultenheim, Jonas Persson, Jörgen Bodner, Marina Granlund och Johan Theodorsson. Sex starka, välrepeterade historier. Högsta poängen fick Jörgen för en skildring av en rasande kvinna i Paris på 70-talet. Därnäst Johan med Rödluvan och schlagervargen. Även Jonas gick till final tack vare sina barndomsupplevelser som kollektivhusunge. I finalen fick Johan börja. Berättelsen handlade om hans tvillingbror som misstänktes vara ett troll. Jörgen berättade om sina äventyr som ”tomhylsa” på Åby kriminalvårdsanstalt.

IMG_0314Jonas, som i likhet med Johan är uppvuxen i Varberg, avslutade tävlingen. Det handlade om familjens vedermödor på varuhuset Ullared. Publiken gapskrattade och domarna gav Jonas högst poäng.

Årets stockholmsmästare i Berättarslam heter alltså Jonas Persson. Det var humorn, publikkontakten och den avspända berättarstilen som avgjorde i den hårda konkurrensen. Grattis Jonas! Det är du som representerar BNÖ och huvudstaden i SM-finalen senare i höst.

Text: Pelle Olsson  Foto Johan Theodorsson