Novemberglöd 2013- en rapport

Det var strålande sol och tio plusgrader när alla samlades på däcket till af Chapman den 16 november 2013. Vi fyra kursledare tog det ovanliga vädret som ett gott omen inför berättarkursen som vi döpt till Novemberglöd. Att fundera ut och leda olika övningar i muntligt berättande är alltid lustfyllt. chapman 1Med tjugo motiverande deltagare i denna unika miljö, ombord på ett gammalt segelfartyg, var förutsättningarna de allra bästa.

Pelle Olsson inledde med budskapet att man inte alls behöver gå en kurs för att lära sig berätta. Det kan alla redan eftersom det är en grundläggande mänskligt beteende som växer fram så fort man lärt sig prata. Vissa knep kan man ändå lära sig och övning inför publik är mycket utvecklande. En övning som passade till hans rubrik Så bygger du upp din historia gick ut på att med hjälp av en kamrat fabulera fram en historia utifrån ett ansikte. Börja med namn, plats och problem…

Jörgen Bodner tog över efter lunch, som inmundigades på övre däck. Hans rubrik var Konsten att framträda inför publik. Som skådespelare och talartränare hade han både teoretiska och praktiska kunskaper att förmedla. Det handlade bland annat om kroppsspråk, om öppning och avslut, men framför allt om talarens inställning och kontakt med sin publik.

chapman2Sen kom det roligaste på hela kursen; fritt berättande för alla som ville. Johan inledde med en kuslig historia som utspelade sig för några år sedan när han själv arbetade på af Chapman. Efter honom fick vi lyssna på ytterligare tretton historier från våra elever.

Det var också Johan Theodorsson som höll i förmiddagspasset på söndagen, Grunder i muntligt berättande. Spänning, känslor och enkelhet var hans ledord. Det blev hårdkörning med många övningar, bland annat att berätta parvis till musik och en avslutande diskussion vad muntligt berättande kan användas till.

Marina Granlund avslutade kursen. Med hjälp av flera fysiska övningar, där deltagarna fick trava omkring över däcksplankorna i olika konstellationer, skapade hon ny energi i den ganska tröttkörda skaran. En berättarkurs är ju som ett mentalt träningspass. Hur man skapar sina egna ordbilder, var en av hennes teman, vilket också leder till förmågan att minnas sina berättelser. Berättaren lyssnar med stora öron, kallade Marina sin del av Novemberglöd.

Intensivt, jätteroligt och med nya idéer till det egna berättandet tyckte vi kursledare att helgen hade varit. Slutsats: Nästa år vid samma tid kör vi igen! http://berattarnat-ost.se/novemberglod/

Text: Pelle Olsson  Foto: Johan Theodorsson