P O Enquist firar idag sin 80-årsdag och Berättarfestivalen i Skellefteå uppmärksammar och gratulerar honom på sin Facebooksida  http://www.facebook.com/#!/berattarfestivalen. Vi i Berättarnätet Sverige stämmer in i gratulationerna.

Citatet i rubriken är hämtat ur Musikanternas uttåg: ”Det var tusen år av västerbottnisk ensamhet som sjöng, ordlöst och sorgset, nätterna igenom.” P O Enquists berättande och författarskap porträtteras i Magasinet Berätta. Det är Skellefteå kommun, Berättarnas stadBerättarnas stad, som har gett ut detta  ”Magasin om litterärt och muntligt berättande i Skellefteåregionen”.  Ladda ner Magasinet här! Det ger oss som bor spridda i det avlånga Sverige lov att vandra genom Västerbotten och lyssna och upptäcka berättandets kraft och mångfald. Här är länken http://np.netpublicator.com/netpublication/n77315063

Kulturchefen i Skellefteå kommun Anna-Lena Lundmark inleder magasinet med hur det gick till när Skellefteå utropade sig till Berättarnas stad: ”Efter Skellefteå älvdal återfinns många stora författare och berättare. Så stora så att RMdet liksom sjunger kring dem. Men – och detta är ett viktigt men – det finns också ett socialt arv här i trakten som säger ’kan själv’. Det må vara sprunget ur ett ’måste kunna själv’ men det innebär att vi tar tag i saker och ser till att de blir gjorda. Att Skellefteå kommun utropade sig till Berättarnas stad är ett exempel på när saker och ting blir gjorda. Egentligen ingen stor sak då allt redan fanns där: berättelserna, berättarna och platserna där det hände.”  (citat från sid 3). På bilden: två västerbottniska berättare Rose-Marie Lindfors och Marianne Folkedotter under FEST 2014 i Västerbotten. Foto: Mats Rehnman