Glad och god advent önskar Berättarnätet Sverige! Nu i december berättas det i landet om mörker och ljus, eld, kyla, värme. Kolla in Kalendern här på hemsidan!

14052615340886Sagostämmarna har Sagocafé för vuxna på Folkkulturcentrum i Stockholm 14 december på temat ”Adventsväg”. Verena Haller berättar om ett litet barns födelse  Text av Selma Lagerlöf. Gästberättare Ulf Nilsson berättar om en ensam uteliggare.  Christmas Carols framförs av Hélène Bohman Blomqvist.

”Mörker NU!” är temat för Berättarnät Norrköpings berättarkväll på Dynamo i Kvarteret Hallarna den 18/12.

”Frost och eld” blir det på Fabulascenen 2/12 och på Skärholmens bibliotek den 9/12.  Fabula lyser upp vintermörkret med sprakande berättelser och gnistrande musik! Berättar gör Mats Rehnman, Ida Junker, Peter Hagberg tillsammans med vår gästmusiker Bridget Marsden på fiol.

Mamma Bäver bjuder in till Café Samt i Enköping den 10/12 ”Att berätta är en konst. Även att lyssna är en konst, att lyssna så att någon annan vågar berätta. Berättandet och lyssnandet öppnar rum – som kanske försvunnit med åren – hos oss vuxna. Det sätter fantasin i rörelse och när vi får en publik [om än så liten] som ger oss uppmärksamhet stiger vår självkänsla.”

Sagomuseet har Julberättelser i vintermörkret. ”Snart är det advent. Ordet betyder ankomst, men i folkmun fick det betydelsen väntan. Hela advent är en lång tid av väntan på juldagarna. Inte bara för att fira Jesusbarnet födelse, utan lika mycket för att det för många var det enda tillfället på året, då mat fanns i överflöd, liksom öl och brännvin. De var några dagars vila, utan betungande arbete. Det var också en tid för lekar, dans och berättande. Berättelserna handlade ofta om allt märkligt som sades ha hänt just under de mörka veckorna kring jul och nyår, då allt oknytt och lortatyg var i rörelse. Men inomhus brann ljusen och talgdankarna och skrämde bort allt hemskt. Då blev de hemska mindre farligt.” Läs mer på  http://sagomuseet.wordpress.com/2014/11/21/julberattelser-i-vintermorkret/

AgnezLängst upp i norr i Skellefteå bjuder Skellefteå Berättarförening till Berättarkafé ”Sju sorters kakor” och inviger Berättarnas rum den 6/12.  Och längst ner i syd trängs berättarsugna i Kafé Agnez källare i Malmö för att berätta tillsammans med Berättargruppen Ägir på onsdag 3/12. http://www.berattarkafe.wordpress.com