cimg2747-1

De tävlande i SM i Berättarslam 2016. Från vänster Marina Granlund, Karin Ferry, Pelle Olsson, Hans-Ove Hedman, Christina Claesson.

cimg2739-1Så var då berättarfesten i Kävlinge över. Den inleddes på fredagkvällen med ett givande seminarium med dockspelaren Staffan Björklund i Hög. Han presenterade sina egna dockor och dockor från olika håll i världen, och visade hur man kan berätta historier med dockor på olika sätt. För oss som bara berättar med ord och låter våra lyssnare själv skapa sina bilder var Staffans framställning både lärorik och tankeväckande och stämningen var hög.

På lördagen ägde så festens höjdpunkt, SM i berättarslam, rum inför en talrik publik. Fem av landets skickligaste berättar ställde upp och tävlingen blev både jämn och spännande. Sven Hansson, som var MC och varit med om åtskilliga slam anser att detta SM, var den bästa tävlingen hittills. Kvalitén på berättandet i Sverige har onekligen ökat högst väsentligt.

cimg2750-2Tävlingsfältet bestod både av gamla rävar och oprövade kort; Pelle Olsson, som har åtskilliga SM-titlar, Karin Ferry som deltog i sitt nionde SM, Marina Granlund, Hans-Ove Hedman och Christina Claesson, som alla ställde upp för första gången. Efter en jämn grundomgång visade det sig att de tre kvinnliga deltagarna hade gått till final. Även finalen blev oerhört jämn och spännande. Men till slut avgick Karin med segern, tätt följd av Christina och Marina. Det är bara att gratulera Karin till segern. I tävlingspausen underhöll Olof Samuelsson från Musikföreningen i Kävlinge.                                                                       Lördagen avslutades med ett berättarkafé, där både de tävlande och lokala berättare deltog. Dessutom blev det eminent musikunderhållning med gruppen Trenne.

Text: Sven Hansson. Foto: Sven Hansson, Christina Strömwall