Urban Berglund i Ammarnäs Guiderna – Vindelfjällens Vägvisare berättar så här om sitt engagemang i Årets Berättarkommun. ”Jag valde att ta med mig inspelade bybor från förr i tiden till vårt lokala bibliotek i Ammarnäs och att spela upp något av det som finns lagrat hos Institutet för Språk och Folkminnen (ISOF). De har gett mig licens att göra detta under berättaråret. Så på biblioteket kan man, en gång i månaden, lyssna på en bybo som berättar om hur man bygger en vinterhässja, hur fårskötseln gick till, eller hur bonden slogs med en björn. Det ger upphov till mera berättande, eller till funderingar och samtal.

IDEL ÖRA är en del av Årets Berättarkommun. Kom och lyssna till berättelser om livet förr och hur man då hanterade frågor om liv och död, himmel och helvete, avstånd och närhet och bara den dagliga överlevnaden. IDEL ÖRA sker en gång i månaden på Biblioteket i Ammarnäs och är ett samarbete mellan ISOF – institutet för språk och folkminnen, Sensus studieförbund, Sorsele Kommun Kultur och Fritid samt Urban Berglund.

Då kan ni lyssna till någon inspelning av gamla Ammarnäsbor som beskriver hur man löste sin försörjning under självhushållets tid. Vi har lyssnat på när Georg Grundström beskrev hur man gjuter en koskälla i en liten låda med sand och om hur nybyggaren Janken brottades med en björn. Den här gången ska vi lyssna till hur man gör en vinterhässja. Och några saker till….

Läs vidare Berättelsen om Janken och Björnen  https://ammarnasguide.org/2017/06/01/berattelsen-om-janken-och-bjornen/