Berättarnätet Sverige

Välkommen till den svenska berättarrörelsen

2007

SM I BERÄTTARSLAM 2007

Pelle Olsson från Berättarnät Öst vann 2007

Det blev en riktig berättarfest på Dieselverkstan lördag den 27 oktober 2007. Den magnifika Orkestersalen fylldes av publik och berättare från alla landsändar. En delegation från Norge och Danmark var också på plats för att studera programformen inför 2008 då tävlingar skall hållas över hela Norden.

Marinella Rolfart från region Östergötland.

Master of Ceremony (MC) Göran Hemberg sporrade publiken och höll ordning på berättarna. Bisittare Katarina Abelli räknade poäng och höll ordning på Göran. En publikjury om fem personer värderade berättarnas insatser med sina poängblock, och en tidräknare registrerade minutrar och sekunder.

Arrangörer för dagen var Fabula Storytelling tillsammans med Berättarnätet Öst, på uppdrag av Berättarnätet Sverige. Statens Kulturråd, Stockholms läns landsting och ABF-Stockholm stöttade med bidrag.

De tävlande var från vänster: Pelle Olsson från Region Öst, Anders Sandkvist från Gävle-Dala, Anders Granström från Syd, Marinella Rolfart från Östergötland, Gunnar Wahlin från Kronoberg, Love Ersare från Region Norr, Kiriaki Christoforidis från Region Väst och Karin Ferry från Region Mitt.

Tre av de tävlande gick vidare till final: Pelle Olsson, fjolårsmästaren Anders Granström och Anders Sandkvist.

I mellanakten skickade Berättarnätet Öst fram tre av sina berättare för att underhålla publiken. En av dem var Helen Dejke.

Fabula presenterade två unga berättare som ingår i ett par av deras utvecklingsprojekt. Det var Frida Spong (ovan) som ingår i ungdomssatsningen Ung BerättarScen. Och det var Amanda Glans (nedan) som ingår i projektet Berätta för Framtiden, där man arbetar med att samla in och återberätta de Överlevandes historier från Förintelsen

Kvällens höjdpunkt var finalen. Anders Granström öppnade med en sällsam historia om Verner von Heidenstam och hans enda möte med Selma Lagerlöf. Anders Sandkvist berättade om farorna med att sjunga solo i en kyrkokör, och Pelle Olsson berättade en skröna från sitt liv som sjuksköterska bland kufiska vårdtagare.

Det blev Pelle som tog hem pokalen. Och applåderna varade länge, länge.

Foto: Carl Johan Rehbinder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

*