Nominera Årets berättarförening 2017

Är du stolt över din berättarförening och er verksamhet under 2017? En jury med tre personer från BNS medlemsföreningar utser Årets berättarförening i Sverige. Skicka in era nomineringar senast 15 februari till marina.granlund@sagoringen.com. Vem som blir Årets berättarförening kommer att tillkännages på årsmötet under våren 2017.

Årets berättarförening 

BNS syfte med att instifta en årligt förekommande utmärkelse av Årets berättarförening är följande:

  • Att synliggöra det muntliga berättandet i Sverige genom att uppmärksamma en förening som gjort något speciellt för berättarkonsten det gångna året.
  • Att ge dynamiska föreningar som verkar ”i tiden” ett erkännande samt att ge stimulans för fortsatt god verksamhet.
  • Att skapa förebilder för andra föreningar.
  • Att profilera BNS som en organisation med stort intresse för sina medlemsföreningarnas verksamhet.

Jury

Kommer att utses.

Kriterier

Årets berättarförening väljs bland BNS medlemsföreningar. Vi bedömer föreningens verksamhet under ett helt år och beaktar särskilt följande:

  • Föreningen ska ha gjort något nytt för det muntliga berättandet, utvecklat ett projekt och/eller banat väg för nya sätt att sprida det muntliga berättandet med sin verksamhet.
  • Verksamheten ska ha gjort avtryck, ökat intresset för det muntliga berättandet på orten.
  • Föreningen ska kunna visa på en tydlig positiv utveckling under det gångna året.

Uttagningsprinciper

För att kunna delta skriver föreningen eller medlemmen en egen motivering på högst två A4 sidor. Ansökan skickas sedan in till marina.granlund@sagoringen.com senast den 15 februari 2017. En  jury med tre personer från BNS medlemsföreningar utser vinnande förening. Prisutdelning med motivering från styrelsen sker under årsmötet som arrangeras av en av BNS medlemsföreningar i mars 2017. Årets berättarförening får diplom och prispengar på 10 000 kronor*.

*Obs! Summan 10 000 kr kan komma att justeras nedåt om vi inte får sökta bidrag.

11416400_1274289922584688_980907432418299517_o

Årets Berättarförening 2015 blev Skelleftebygdens Berättarförening http://www.berattarforeningen.com

Skelleftebyggdens Berättarförening startade 2008 för att vi såg det muntliga berättandet som en möjlighet att skapa möten mellan människor. Till vår stad kom många människor från andra länder, där vi såg berättandet som ett sätt för olika kulturer att mötas. Vår stad hade också i samma veva utsett sig själv till ”Berättarnas stad” så vad kunde passa bättre än en Berättarförening. Vi startade ”Unga berättare” för att låta ungdomar från olika kulturer mötas och utveckla sitt eget berättande, och möta andras berättelser.

Våra återkommande Berättarkvällar har varit grunden i vår förening. Många goda idéer, hårt och roligt arbete har vi haft under de år vi funnits. Därför var det otroligt roligt för oss att få motta priset som årets berättarförening! För oss blev utmärkelsen ett erkännande för det arbete vi gjort under åren, och det gav oss energi  att fortsätta utveckla vår förening. Tack till Berättarnätet Sverige för detta pris!
Styrelsen för Skelleftebyggdens Berättarförening

Jan Sehlstedt, Ulrica Rauhala, Berith Lindström, Pär-Erik Wikström