Samma problem i hela EuropaIMG_5729

Det slog mig i alla samtal och nätverksmöten hur vi alla möter ungefär samma problem som berättare runt om i Europa. Många vet inte vad storytelling är. Det är svårt att marknadsföra sig. Det krävs hårt arbete för att överleva som berättare och många proffs får ibland syssla med andra saker än storytelling, i bästa fall med att lära ut storytelling vilket är en viktig del av berättarens kall, i sämsta fall med att stämpla. Att höra detta från så många olika deltagare från olika länder och från många proffs gör att jag tror stenhårt på FEST. Vi måste samarbeta och inte jobba enskilt och protektionistiskt.

Gemensam agent

I Holland har många professionella berättare en gemensam agent som marknadsför och säljer deras föreställningar. Det är onekligen en intressant tanke som vore värd att testa i Sverige om det är möjligt.

Berättarimprovisation

Jag pratade länge med Elena från Spanien om allt möjligt och hon pratar varmt om Colombia som det land där man har kommit längst med improvisation när det gäller storytelling. Det brukar alltid vara med några på festivalen i Guadalajara som är i juni varje år. Kanske borde vi åka till Spanien och spana? Vet någon något mer om Impro-Story från Colombia?