tookvnjeuqecw3adsn1hBerättarfestivalens ledning lyfter fram några av ingredienserna i festivalveckan som extra viktiga. En ny berättarscen har skapats på Stadsbiblioteket. De unga berättarna har själva tagit grepp om den unga scenen North Tell. Länets berättande har stärkts genom Årets berättarkommun, där Lycksele fyllde en hel dag med berättande som även lyfte blicken från det lokala med temat Världen i Lycksele – Lycksele i världen.Tävlingen om stipendiet Berättarkraft har också gett plats för nya berättare.

– Tillsammans med att festivalveckan sedan tidigare är väl etablerad hos arrangörer och publik i hela kommunen gör det att vi känner att Berättarfestivalen tagit ett steg i utvecklingen.

Mötesplats för berättarbranschen
Konferensen Tell Me a Story genomfördes för andra året och den stärker Berättarfestivalens roll som en arena för berättarbranschen. Berättare och andra som använder berättande i sin verksamhet får en möjlighet att träffas och utbyte erfarenheter samtidigt som man får inspiration och ny kompetens.

Dramatikern, regissören och debattören Stina Oscarsson inledde konferensen med att tala om ordens makt, berättelsens kraft och vikten av att veta vilka
– Man säger ibland att vi saknar en gemensam berättelse, men det är inte sant. Problemet är att vi inte står för den berättelse som idag ligger till grund för vårt samhälle. Den går inte ihop med vår självbild. Men att betrakta den som en ickeberättelse är farligt. För det gör det svårt att identifiera var makten ligger. Och berättelser handlar om det: makt.

Stinas ord var inledningen på två dagar med föreläsningar och workshops med fokus på att använda berättandet för att lära och växa. Konferensen avrundades sedan av journalisten och berättarenAmanda Glans som anknöt till Stina Oscarsons inledande tal.

– Vi måste ställa oss frågan vilka berättelser vi ska förmedla. Jag vill att vi delar med oss av berättelser där alla människor ryms.
Berättarfestivalen har idag avslutats idag med bland annat en dialektduell. Sju dagar av berättarupplevelser är därmed över. Kommande vecka börjar arbetet med att planera nästa festival.

Bild: Stina Oscarson inledningstalar på konferensen Tell Me a Story. Foto: Jonas Lundqvist. 

http://www.mynewsdesk.com/se/berattarfestivalen