Sveriges Hembygdsförbund firar 100 årsjubileum 2016 och firar Hembygdens år genom att fokusera på berättande och insamling av berättelser, http://www.hembygd.se/hembygdensar

beratta-merBerättande i fokus
Under Hembygdens år vill vi lyfta fram hembygdsrörelsens tradition av att skapa berättelser. I samarbete med Nordiska museet genomförs ett insamlingsprojekt med temat Mötesplatser. Insamlingen blir en del av jubileumsårets fokus på berättande och kommer också att bidra till en samtidsbild av Sverige 2016. Alla som vill kan bidra med berättelser på ­webbplatsen www.minnen.se/tema/motesplatser från och med 1 ­ ­januari 2016. Vi kommer också att uppmuntra till berättarkvällar – en enkel och inspirerande form som många hembygdsföreningar redan idag använder sig av i sin verksamhet.
Läs mer om projektet Mötesplatser

Vi hoppas att Hembygdens år på olika sätt ska lyfta fram hembygdsrörelsens arbete för hembygden – dess historia, miljö och sociala liv – som har potential att beröra alla människor som lever i Sverige idag. Hembygdens år är ett tillfälle att nå ut till fler människor och bidra till förnyelse och utveckling av hembygdsrörelsen.

Ett studiematerial kring berättande med syftet att ge inspiration och konkreta tips till alla som vill ordna träffar, studiecirklar och andra aktiviteter med berättandet i centrum, men också att visa hur man bidrar med berättelser på
www.minnen.se.

Berätta mer – ett studiematerial om berättande i hembygdsrörelsen
Sveriges Hembygdsförbund har i samarbete med Nordiska museet och Studieförbundet Vuxenskolan tagit fram en studiehandledningen om berättande. Syftet är att inspirera alla som är intresserade att bidra med berättelser om mötesplatser på www.minnen.se. Förutom instruktioner om hur man går till väga för att lämna berättelser ges också konkreta tips till alla som vill ordna träffar, studiecirklar och andra aktiviteter med berättandet i centrum.

Foto: Sveriges Hembygdsförbund