Berättarnätet Sverige

Välkommen till den svenska berättarrörelsen

Vetenskapsteater i miljöprojekt på Sagohuset

15781570_726229840861426_6490443708148255301_nTeater Sagohuset i Lund satsar på stort miljöprojekt för barn och unga. Satsningen består av två teaterföreställningar för unga, en interaktiv utställning om hav och plaster i haven och så workshops ledda av forskare vid institutionen för biokemi och strukturbiologi vid Lunds universitet.

I april har vi Sverigepremiär på pjäsen ”Den sjätte kontinenten”, av den prisbelönte franske barnboksförfattaren Daniel Pennac, berättar Hanna Nilsson, verksamhetsledare på Teater Sagohuset.
Pjäsen har som målgrupp årskurs 9, gymnasiet och allmänheten. Titeln syftar på mängden plast i Stilla havet, som sammanräknad skulle kunna utgöra en egen kontinent.
– Vi har varit ute i årskurs 9 och informerat om projektet och det finns ett stort intresse där. Naturvetenskapslärarna är eld och lågor och vill komma med sina elever, förklarar Hanna Nilsson.
I april invigs också utställningen. Den utformas av forskare och studenter vid Lunds universitet, i samarbete med utställningskreatören Matlinah Omiti.
– Utställningen är sedan tänkt att vara öppen över sommaren och fram till premiären på ”Fimbulvinter” i september, berättar Hanna Nilsson.
”Fimbulvinter” blir den andra teaterföreställningen, framför allt riktad till låg- och mellanstadieelever. America Vera-Zavala har specialskrivit verket, sagan om hur geten, ekorren och korparna räddade sin vän ormen och hela havet, just för Sagohuset.
– Idén till hela miljöprojektet föddes efter att en av våra medarbetare sett ”Den sjätte kontinenten” i Paris, säger Hanna Nilsson. Dessutom har vi alltid drömt om att få göra vetenskapsteater och vi har också genomfört olika pedagogiska projekt med Skissernas museum och Vattenhallen.

https://www.sydsvenskan.se/2016-12-20/miljonbidrag-till-teater-sagohusets-miljoprojekt

Foto: Teater Sagohuset   https://www.facebook.com/sagohuset/

Nyskrivet drama till Sagohusets miljöprojekt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

*