Det blev en överraskande föreställning med berättelser, som kursdeltagarna översatt från sina modersmål, spanska, ryska, arabiska och persiska när BNÖ avslutade grundkursen i muntligt berättande den 7 juni. Berättelserna byggde på människans vilja att påverka skeenden till en bättre värld, så som det berättas, i skrämmande legender, sagor om moral, kloka kvinnor, och om kärlek, om att hålla fast vid att kärlek har kraft att förändra. Känner ni till den mexikanska myten om hur kolibrin skapades av Mayafolket? När vi ser en kolibri, sänder en människa lyckönskningar och kärlek till någon annan.

Eftermiddagen avrundades med fika och gemensamma diskussioner om latinamerikanska berättelser, syriska historieberättare, och berättandets kraft att skapa möten mellan människor.

 

Caradonnas framträdande på Restaurang Cirkeln 2017-06-09.

Berättargruppen Caradonna framförde berättelser från hela världen och jag diskuterade innehållet i berättelserna tillsamman med publiken. Med berättarna deltog cirka 20 personer. För de flesta som lyssnade, var det första gången de hörde muntliga berättelser framföras inför publik. En man berättade hur det är att ha en annan bakgrund än den svenska. Det blev ett varmt mottagande från både berättare och lyssnare. Under kvällen diskuterade vi också svårigheter och behov av muntligt berättande i en uppkopplad och digitaliserad värld.

Bildtext: Jun Wu, Majd Salah Mahdi, Karin Hultenheim, Su Ye, Claire Bleloch.

Foto: Jun Wu. Text Karin Hultenheim