Upprop till alla BNS-medlemmar, dvs medlemmar i föreningar som är med i BNS!

Har du / ni i er förening en ide som ni vill pröva eller vidareutveckla!! Så skicka den till oss!!!  Nu har vi världens chans att komma med i FEST:s kreativa Europa projekt! Men det är snabba puckar. 1 sept vill vi ha in era ansökningar så vi hinner sammanställa och skicka vidare till FEST.

 Vad drömmer ni om att göra i er förening? Vad behöver ni för att göra det? och Vad har ni redan för kompetens? kanske något någon annan behöver… i ett annat land i EU eller på Balkan. Skulle ni vilja samarbeta med andra föreningar? Vi i Sverige är på många sätt ett föregångsland för berättarföreningar i Europa.

Ansökan finns att läsa på engelska med en ansökningsblankett på BNS hemsida, på Facebook och du kan även ladda ner den här. Rose-Marie har gjort en översättning till svenska (ladda ner den här) och en förklarande lathund här nedan.

 Har ni ytterligare frågor kontakta ordförande Marina Granlund eller kassör Rose-Marie Lindfors. rm.lindfors@gmail.com marina.granlund@sagoringen.com

 Rose-Mari skriver

Jag börjar med en liten förklaring till FEST och på vems uppdrag FEST-styrelsen arbetar.

FEST är skapad på samma sätt som BNS, det är en ideell förening, baserad på medlemmarnas behov av samarbete, nätverkande och lärande inom området ”Storytelling”. De pengar som FEST nu fått via Creative Europe har kommit till tack vare varje medlemsförenings ideella arbete under många år, att vi under de tillfällen då vi mötts (3 dagar per år) arbetat fram tankar kring vad som behövs idag när det gäller BERÄTTANDET, hur det används, var i samhället det behöver utvecklas, och hur man kan lära av varann. Så FEST är en medlemsstyrd organisation med en styrelse som gör massor av ideellt arbete för att andra ska få ta del av ”kakan”.

BNS är medlemsförening i FEST och därför har vi nu möjlighet att utveckla de delar som vi behöver utveckla i Sverige. Nätverka med likasinnade eller med såna som vi inte trodde vi behövde. Vi kan också erbjuda den expertis vi har. Så det funkar båda vägarna: Vad behöver vi? Vad kan vi? Om ni läser i ansökningsblanketten så finns det mycket tydliga frågor som alla lätt kan fylla i. Jag bifogar ansökningsformuläret. Det ligger ju också ute på webben, har legat där ett tag.

Att det är formulerat ”vi söker efter” är ju för att det finns tydliga kriterier i ansökan som måste följas. Och om man har i åtanke att projektet är skapat för att medlemsföreningarna ska kunna utvecklas, skapa något nytt, och dessutom dela med sig av sina kunskaper, så är ju detta en chans för alla. Angående guidning och turism så har den punkten kommit till för att det finns så många som arbetar med kulturarv, guidning och berättande, och dom har deltagit i tidigare konferenser och format skrivningen. Så för de som arbetar med berättande, guidning och turism i Sverige och som vill möta andra med samma inriktning, lära av varann, dela med sig av sina kunskaper, söka nya vägar tillsammans, för dom är det här en stor möjlighet. Nu kan man både jobba med att definiera, paketera och utveckla.

Jag ser att i det ni skriver kan ni, om ni vill, lätt lägga in det ni vill göra och det ni behöver, i ansökningsblanketten. Ni behöver inte veta namnen på den ni vill samverka med, eller lära av, det kan ni fylla i att ni lämnar det till arbetsgruppen att ge förslag. För dom får ju sen in andra blanketter där det är folk som skriver : ”jag kan arbeta med kompetensutveckling inom…” Så behov och expertis matchas ihop, på bästa sätt. Mitt förslag är att ni fyller i blanketten – för det är enklast om ni fyller i den själva, och skickar till mig och Marina, och så samlar vi in alla förslag och skickar till Guy och Abbi som jobbar med detta. Marina och jag kan titta på om det samlas något men det bästa är om ni fyller i allt själva. Det finns andra grupper i Sverige som sitter just nu och också skriver i ansökningsblanketten. Det blir ju bäst om de som är närmast verksamheten kan skriva själva.

När det gäller kostnader så är det bra att kunna visa på att det finns en viss medfinansiering gärna mer än 20 % – det kan vara i ideell tid, i medfinansiering från BNS, eller de kommuner/regioner som ni finns inom.

Jag säger bara ”go for it”!

Hälsningar

Rose-Marie

maila ansökan och frågor till

rm.lindfors@gmail.com

marina.granlund@sagoringen.com