Hur kan vi använda internet för att nå ut till unga berättare?

Frågeställare: Agnes Branting
Deltagare: Ulf Ärnström, Jörgen Bodner, Love Ersare. Mats Rehnman, Krister Jonasson, Elina Lindström

Love och Agnes
Foto: Fabula Storytelling

Internetforum som också ger rum till fysisk möjlighet att träffas. T ex. filma och sända in.

Använda det som finns: Tex Facebook. Unga Berättare har redan startat en facebooksida. Man skulle kunna hjälpa dem att skapa en facebooksida.

Hur viktig är föreningsformen? Föreningsformen kan vara en energislukare, ibland vill man bara utveckla berättandet. Vi behöver starta förening, så att man kan söka visst stöd. Men det kanske bara behövs ett årsmöte och inte så mycket mer. Ett forum på nätet måste inte vara sammankopplat med en förening. Den typen av administration behövs inte där. En förening behöver mer ha ett årsmöte om året och inte så mycket mer

En nätgemenskap kan fungera som bevakare av vd som händer.

Vi kanske ska börja med det enkla: En facebook-grupp där man ser att mycket händer. Vi som är engagerade redan kan tipsa om allt som händer.

Trollerisida har en månadens trolleritrick och facebooksidan skulle kunna ha en månadens berättelse.

FB fördelar: Unga är redan inloggade. Kommer se vad som händer redan när de är inne, inget extra steg för att kolla berättandet, det kommer upp som info på den egna sidan. Men några av oss behöver lägga tid på att lägga up info mm.

Vissa frågor kan uppstå om man har en blogg dit vem som helst kan sända in sina berättelser: Kanske kommer det in berättelser som vi inte kan publicera. Kan allt berättas?

Ung Berättarscen finns som blogg. Denna skulle BNS kunna ta över. Är det spännande? Den har varit dåligt besökt av unga. Där skulle FB ha en fördel.

Man skulle kunna ha en blogg som är länkad till fb-sidan på ett tätt sätt. Bloggen kan innehålla fördjupning.

Om man ska göra en sån här grupp på nätet: Är det värt att göra den svensk? Eller ska man göra den nordisk t ex? Det finns stort behov av att kunna gå utanför nationella gränser. Man får ett större kollektivt självförtroende om man ser att på fb-sidan finns det 3000 medlemmar, över hela världen, etc. Kan det bli för mycket och för många? (I USA har en stor ungdomsnätverk av unga storytellers funnits länge. Finns det risk att man försvinner?)

Ted.com (Tecnology enternainment and design.) videosnuttar av presentationer som på olika sätt ska göra världen bättre. Många översätter också dessa till sina egna språk. Så bättre inlägg kan ha flera olika textning så man kan få det på många olika språk. Man skulle dock inte kunna lägga upp berättelser på denna sida. Men man kan ta inspiration från sidan.

Kan vi samarbeta med digital storytelling?

Ljungby gör nu en digital satsning där de samlar digitala berättelser som ska läggas ut digitalt.

Det BNS behöver är snarare tillfällen att träffas fysiskt. Där kan Internet vara ett verktyg för att mötas muntligt. Digital storytelling är bra, och det är kul at det händer, men det är ingenting vi behöver satsa på nu.

Men hur långt räcker facebook? Fördjupning och koncentration. (Går att lösa med länkar till andra bloggar) Bloggen kan uppdateras nån gång i månaden. Det sociala spelet sker på FB, och bloggen fördjupar.

Fler tävlingar: Vem berättar rödluvan bäst? Vem som vill kan sända in. Alla kan rösta. Tävlingar kan också läggas upp på youtube.

Vem löser allt detta? Vi kan börja med att skapa förutsättningarna. Sedan får de som är aktiva på forumen koma med idéer, t ex på tävlingar. Fråga vad de vill göra, vi behöver sköta uppstyrandet, arrangerandet osv. För de unga har antagligen inte tid. De äldre får förverkliga drömmarna.

Varifrån får vi pengarna?

Om man tycker att detta är jätteviktigt så har man en diskussion om detta under ett par år. Sen går man runt till alla bidragsgivare och frågar efter stöd för att kunna driva det..

Kan man ha ett råd på något sätt, några som samlas och diskuterar internetforum och pengasatsnig?  Vi behöver en tydlig idé. Men vi kan också skapa vissa saker redan idag. En fb-grupp och UBS-sida. Se börja plocka upp mer från det. Samla vilka projekt som finns där ute. Få olika organisationer ute i landet att skriva visas blogginlägg, typ ett i veckan från var och en. Det svåra kan vara att få alla organisationer ute i landet att sända in innehåll, att fylla en webbplats med innehåll. Det är då den positiva spiralen av möte ger innehåll ger intresse etc. som vi behöver. När detta är igång kommer det absolut gå att söka pengar för att hålla igång en verksamhet av berättande för unga.

De som arbetar med ungt berättande, har de någon dialog?

I FEST finns medlemsorg. Som är geografiskt baserade, men också intressegrupper. Så vem som helst kan gå med. Är man en berättarklubb som är inne på ungdomsprojekt, så ska man kunna ….

En svensk berättarblogg och en internationell fb-sida? Risken att t ex svenska berättare försvinner bland amerikanska. Så kanske skapa en nordisk fb-sida.

Hur skapa en grupp av alla? Bjuda in de andra att grupperna?

När olika ungdomsprojekt får pengar skulle de kunna ge en viss del till det redaktionella. Medadministratörer behövs för en sådan blogg.

Vi pratar om mailinglista och att det blir stressande och tjatigt. Vi behöver sidor, inte mailinglistor.

Kanske skapa en undersida till Café Ratatosk?

Slutsatser:

Skapa facebookgrupp eller Sida

Skapa blogg att koppla till detta

Se till att lokala ungdomsprojekt ständigt uppdaterar denna, Sundsvall, Skellefteå, Ljungby etc. Om alla skriver en gång i månaden hr vi flera inlägg i veckan.

Göra lokala administratörer som har ansvar för att bloggen uppdateras och saker händer på facebookgruppen.

Stor fråga: ska den vara svensk/nordisk/internationell?