Frågeställare: Mats Rehnman
Deltagare: Margareta Larsson, Krister Jonasson, Love Ersare, Agnes Branting, Annemarie Krarup, Verena Haller

Följande är spridda anteckningar under pågående samtal:

Love: Det finns nog inte underlag för högskoleutbildning. Kanske man hellre skulle ha ett Mästare-lärlingssystem. Mentorer behövs, som bjuder in till undervisning.

Agnes: Det är viktigt att ta reda på vad de unga vill, snarare än att skapa en stel form

AMK: Kan man ta vägen över digital storytelling?

Love: Skilja på proffsdel och amatördel. Somligan vill helt enkelt ha kul, andra vill bli scenberättare.

Mats: Bra att göra åtskillnad där. Så vad kan man då ge de unga som vill ha kul och lära sig lagom mycket och helt enkelt ingå i en gemenskap? Och hur ger man kunskap och inflytande till de som bestämt sig och vill ta sig fram?

AMK: Finns olika fält förutom scenberättande. Som sjukhus, läkande…

Marg: Innehållet är viktigt. Varje individ måste hitta sin form. Muntlig framställning behövs i skolan, vi bör verka för det.

Love: Berättande är ett verktyg. Ge verktyget till de unga, utan krav på att alla ska bli berättare.

Marg: Vilka är verktygen som berättaren kan dela med sig av?

Mats: Att kunna identifiera vad som är en berättelse och vad som inte är det. Att kunna extrahera berättelser från text och ge det en egen personlig språkdräkt, att kunna improvisera på varje plats i berättelsen i dialog med åhörare och situation. Att kunna använda kropp och rum på ett dynamiskt sätt men utan att stjäla kraft från lyssnarnas inre scen. Att utvecklas till att vara skald, scenartist, regissör osv själv och kunna ge sig själv nya instruktioner u8nder pgående föreställning.

Love: Jag vill lära mig grunderna i berättande, men det finns inte på teaterhögskolorna.

Marg: Drivkraft är att man har något att förmedla. Man kan inte lära kärnan i en konstnärs konstnärsskap. Det behövs egna platser för de unga där de kan uttrycka sig. I Malmö finns unga som har egen radiokanal.. Någon har gett dem en plats.

Mats: Clare Murphy hade en egen idé: Mythoff. Den förverkligade hon i samarbete med Love och Torgrim Mellum Stene. Allt jag behövde göra var att bereda en plats på vår scen i Stockholm, och ett boende. Där kanske vi har en roll att spela – som möjliggörare för unga med idéer.

Marg: Och att vara förebilder.

Love: Skapa sommarläger, ett lekrum för förälskelsefasen i berättandet. Det får inte bli för krävande och prestationsinriktat i början.

Mats: Behövs en ung organisation. Och en bra sajt. Jag och Annemarie har planer på ett projekt där det ingår en sajt där unga kan skicka upp små filmer på sig själva där de berättar.

Agnes: Jag arbetar för 365 grader, en blog kan alla gå in och bidra. Det var en privat blog dörst som växt. Avknoppningar, andra organisationer som tex slöjdföreningen går in och erbjuder aktiviteter. Samarbeta där med digstory,

AMK: Rollspelsföreningar, där kan alla grupper gå in och göra egna sidor,

Marg: Varför är vi inte en centrumbildning?

Love svar: Vi är för små, vi måste också vara proffs för att få bilda en centrumbildning. Vi kanske borde gå in i teatercentrum och och hävda berättande som gren.

Marg: Fågelkonferensen. Alla fåglar samlas för att lösa världens problem. Varje generation måste hitta sin drivkraft.

Love: Vill ha lätt att hitta berättarmentor. Då vore det finns om alla mentorer pratat ihop sig. Jag kan komma och rensa gräs hos en mästare för att få undervisning.

Mats: Förebild – initiativet finns i de unga, det måste få växa ur behovet. Berättarläger: Att hitta ett verk och ha ett tema runt det, man kan ta in slöjd, En berättele i centrum.

Agnes: Om att berätta på kollo,

Love: Gigantisk grogrund bland lajvare, rollspelare, fantasyläger flirta med den delen, samarbeta med Sverok,

AMK: Inviterade lajvare på Lejre som spelade upp, sen berättade man historierna kring spelet.

Marg: Agression replacement technique, handlar om unga i kriminalzonen, handlar om att lära sig prata.

Love: Jag är i gesällstadiet. Jag kastades in i mentorstadiet på unga berättarläger innan jag egentligen var redo.

Marg: Man är i sökstadiet i hela livet. Vi är alltid i en fas när vi kan ta steg in i något nytt för att utvecklas vidare. Ibland är det bra att vi kastas in i utmaningar.

AMK: Börja med att starta ett mentornät för unga berättare. Forum där vi kan diskutera hur vi kan arbeta.

…………………………………………………………………………

Sista minuterna gjorde vi en summering:

Skapa ett mentornätverk

Rekrytering: Kontakt med rollspelsvärlden: bjud in dem, åk till konvent,

Förälskelsefasen: Hitta sätt att dra in unga i berättarvärlden. Berättarläger – låt myten stå i centrum, gå till det som ska uttryckas. Använd internet, understöd förening för unga, ledd av erfarna unga.

De som vill gå vidare: Få frågan – Vad driver dig? Möjliggör utbildning, bringa fram mentorer.