Idag är det Berättarfest för hela familjen på Garaget i Malmö. Garaget är ett 10703797_357149914447928_1064455584716192597_nvardagsrum och mötesplats. Där finns bibliotek, kafé, språkkafé, läxhjälp och aktiviteter för alla åldrar. Under våren har Garaget drivit projektet ”Pappa och jag”. Anna Lundquist, som arbetar som berättare inom förskolan i Malmö stad och är medlem i Berättargruppen Ägir har hållt workshops för att inspirera pappor att berätta för sina barn. Anna berättar om idén: ”Lisa och Sara på Garaget kontaktade mig. De hade en idé om att hålla kurs för pappor, men tanken om att lyfta pojkars läsning. Jag hjälpte dem att sätta ihop projektansökan och de fick pengar till att köra två omgångar. De valde att ta in en berättare till, med tanken att ha en manlig förebild till papporna. Vi har också varit delaktiga i att ta fram text till en bokmärkessticka med tips till föräldrar som vill berätta och läsa mer för sina barn. Idag var avslutningsdag för projektet, med barnboksförfattare, liten konsert för barn och sagoberättande.”

Sara Espensen, bibliotekarie på Garaget skriver: ”Projektet är en del av vårt långsiktiga jämställdhetsarbete som ingår i vår biblioteksservice. Ett viktigt mål har varit att pojkar och flickor ska ha lika möjligheter att ta del av de resurser som biblioteket har. Tyvärr visade vår nulägesanalys att pojkar lånar färre böcker än flickor trots att lika många har ett lånekort. Den visade även att män lånar färre barnmedier än kvinnor. Inspirerade av ABF:s och LO:s projekt ”Läs mer för mej pappa” bestämde vi oss därför för att starta projektet.

Varför är det bara pappor som får delta?
– Forskning visar att pojkar saknar manliga läsande förebilder i sin omgivning. 1779204_693246227384619_1130256515_nLäsningen ses ofta som något kvinnligt. Exempelvis är majoriteten av förskolelärare eller bibliotekarier kvinnor. Därför ville vi peppa pappor att läsa mer för sina barn. Papporna får chansen att utvecklas och inspireras som berättare med hjälp av två superduktiga berättarpedagoger. Men också därför att berättandet har betydelse för barns språkutveckling, självförtroende, fantasi och framtida intresse för litteratur. Sagustunder skapar närhet och lugn i vardagen.

Hur ser upplägget för projektet ut?
– Det är egentligen två spår – ett kortsiktigt och ett långsiktigt. Dels har vi vår berättarworkshop. Efter det kommer pedagogerna att ta fram en inspirationskarta över hur man skapar en berättarstund med sina barn. Denna kommer att delas ut till alla föräldrar på Garaget, BVC och andra ställen runt om i Malmö.