agnesnopparabo-iskog-litenTre svenska berättare besöker Japan i tre veckor. Deras mål: Samla japanska spökhistorier och sätta samman dem till en berättarföreställning.

Här följer ett utdrag ur deras reseberättelse: ”På perrongen i Tokyo står de och väntar. Vårat tv-team. Medan tåget susar norrut så berättar tolken om sin systers kompis som kan se spöken. ”Själarna kan fästa sig vid människor. Och hon ser det.” Och de här själarna åker tydligen också tåg. Kompisen kan se hur ett säte som tycks vara tomt egentligen är upptaget av ett spöke. – Och om någon sätter sig där då? undrar vi. – Då sätter de sig i knät på den döde. Hon berättar om hur det övernaturliga fått ett uppsving i Japan de senaste typ fem åren. Orakel, medier och spökkännare blir kända genom tv, berättar hon …

lykta…Vi passerar helvetes portar och ett möte med en blind shaman. Sedan vidare till Tokyo där den sista researchen väntar: Vi ska plöja oss ner i den mest kända japanska spökistorien av alla. Yotsuya Kaidan. Det är en Kabukipjäs, skriven 1825 av Tsuruya Nonboku IV som blev en blockbuster vars popularitet har hållit i sig i nästan två sekel. En av anledningarna till succén tros vara hur historien slår ann rädslan för att bli hemsökt. Rädslan att spökena ska lämna sina tempel och gravar och ta sig in i livet och hemmen hos vanligt folk …

… Men så får vi mail. Från tolken. ”XXX är orolig för att jag berättade för er om Yotsuya shrine… Han tycker inte att ni ska åka dit för det är en plats med en väldigt kraftig förbannelse och han känner till illavarslande olyckor som har hänt personer han känner. Han säger att det inte är en plats att besöka utifrån nyfikenhet och att han absolut INTE rekommenderar er att åka. Så snälla åk inte, jag vill inte att ni ska råka ut för olyckor under den här resan eller senare i livet!!!”

Vi har hittat platsen. Vi har fixat karta. Nu ska vi bara bestämma oss.” http://eviltwinproject.com/2013/11/18/vi-narmar-oss-forbannelsen/       Foto: Evil Twin

evil-twin-ljungby

 

 

Berättarföreställningen ”Evil Twin” med Agnes Branting, Frida Spång och Amanda Glans hade premiär på Ljungby Berättarfestival 14 juni i år. Foto: Björn Gullander.

Nu spelas den under november på Café String i Stockholm. Föreställningen bygger på berättartrion Evil Twins researchresa till Japan. En resa som gått genom Tokyos undergroundpubar i sökandet efter urban legends, genom framträdande i japansk populär-tv med miljontals tittare, genom olovliga inbrott på heliga tempel och till det buddhistiska helvetet i Mutsu. Allt i sökandet efter den japanska skräckens rötter. Och nu är vi här – med Kuchisake Onna, Hannako, Oiwa och många fler kända gestalter…  Föreställningen är lämplig från 14 år. https://www.facebook.com/events/321767938007433/?fref=ts