Meg Nömgård, verksamhetsledare för Sagobygden, Berättarnätet Kronoberg tilldelades 2016 Svenska Unescopriset, när det delades ut för första gången.

Berättarnätet Kronoberg är en ackrediterad NGO (Non-governmental organization) att arbeta med konventionen om det immateriella kulturarvet samt är rådgivande åt Unesco.

Nu efterlyser Svenska Unescorådet nomineringar för priset 2017. I anslutning till detta publicerar de en intervju med Meg Nömgård om vad priset har betytt för Sagobygden;

Vad har hänt sedan prisutdelningen?

– Massor! Det har varit väldigt intensivt. Vår verksamhet på Sagobygden har växt väldigt mycket de senaste åren och det har lett till att Region Kronoberg och Ljungby kommun som vi tillhör och får mycket stöd från har nu beställt en utredning kring oss för att se hur vi ska kunna bygga vidare på vår verksamhet och fortsätta utvecklas. Jag har också varit med och startat upp ett nordiskt nätverk för NGO:er och varit på ett antal nationella och även internationella besök och berättat om hur vi arbetar, vi har också haft studiebesök hos oss. Vi har fått många nya uppdrag.

Har priset påverkat ditt arbete?

– Absolut. Vi har fått mer uppmärksamhet och priset visar att vår verksamhet även är av nationellt intresse. Det känns som blicken har höjts och vi har hamnat mer i ett nationellt och internationellt sammanhang….

…Vi, tillsammans med Region Kronoberg, har också skickat ett brev till Jan Eliasson för att visa honom hur man arbetar med Unesco-frågor på den lokala och regionala nivån och vad en konvention kan betyda i praktiken. Vi har inte fått något svar än men hoppas att han kan komma.

Läs hela intervjun här  http://www.unesco.se/vi-har-fatt-mer-uppmarksamhet-av-priset/

 

Läs mer om Svenska Unescopriset och hur du nominerar din kandidat här.

Logo Svenska Unescopriset Twitter