För första gången har Sveriges regering nominerat ett arbete för att trygga det immateriella kulturarvet till Unescos register över goda metodiska exempel. Detta beslutade regeringen idag, 16/3 2017.
Inom Unescos konvention om tryggandet av det immateriella kulturarvet, finns det ett register där Unesco strävar efter att lyfta fram platser där man har framgångsrikt arbetat med att
trygga ett immateriellt kulturarv. Idag finns det 17 sådana platser i världen, varav endast ett finns i norden (Norge). Nu väljer Sveriges regering att nominera Sagobygden till detta register.

I snart 30 år har den ideella föreningen Berättarnätet Kronoberg drivit Sagobygden, vars arbete syftar till att trygga och vitalisera den muntliga berättartraditionen, främst i de tre Sagobygds-kommunerna Ljungby, Alvesta och Älmhult i Småland.
— Vi är mycket glada över nomineringen och att regeringen värdesatt vårt mångåriga arbete med att lyfta fram det muntliga berättandet som en viktig del av vårt immateriella kulturarv, säger Per Gustavsson, en av grundarna till Berättarnätet Kronoberg.
— Unescofrågor och immateriellt kulturarv ligger oss varmt om hjärtat. Vi är bl.a. sedan 2014 Unesco ackrediterade rådgivare inom konventionen. Vi ser med spänning fram emot Unescos svar, vilket vi får i månadsskiftet nov/dec 2018. Om vi blir upptagna på registret kommer det ge Sverige positiv uppmärksamhet, ge oss en möjlighet att dela med oss av våra erfarenheter, innebära utvecklingsmöjligheter men också ett stort ansvar. Vi kommer med glädje att följa Unescos beredningsarbete, säger Meg Nömgård, verksamhetsledare för Sagobygden.

http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2017/03/regeringen-nominerar-sagobygden-till-unescos-register-over-goda-exempel-pa-bevarande-av-immateriellt-kulturarv/

Foto och text från https://www.facebook.com/sagobygden/

Läs här om vad UNESCOs ackreditering innebär

http://www.sagobygden.se/om-oss/berattarnatet-kronoberg-har-blivit-unesco-ackrediterad