REGIONALA TÄVLINGAR I BERÄTTARSLAM 2012

Säsongen 2012 för Berättarslam har följande regionala mästare korats:

REGION NORR  Karin Ferry
REGION GÄVLE DALA Anders Sandkvist
REGION ÖST Johan Theodorsson
REGION ÖSTERGÖTLAND Ulf Karlström
REGION KRONOBERG Anna Lunquist
REGION SYD Henrik Bergkvist

REGION GÄVLE-DALA Anders Sandkvist håller starkt fast i sin segersvid i regionen Gävle-Dala och den 14 januari vann han med knapp marginal över sina medtävlare Gunnar Fransson, Lennart Stein, Karla Jansson och Randi Nygård. MC för tävlingen var Lena Stiessel och Ragnar Nilsson.

Första regionala vinnare i 2012 års Berättarslam. Anders Sandkvist Berättarakademin Gävleborg. Fotograf Sven Hansson

REGION ÖST

Nästa förening att arrangera regionalt berättarslam är Berättarnätet Öst i Stockholm. Svenska och nordiska mästaren Pelle Olsson har beslutat sig för att stå över tävlingen i år, kan det vara därför intresset för att tävla är så stort i regionen? Redan sex tävlande anmälda och det är mer än en månad kvar till regionens berättarslam den 28 april  på Historiska museet i Stockholm.

Svenska landslaget 2011 i Berättarslam. Joanna Häggblom och SM vinnaren Pelle Olsson.

Svenska landslaget 2011 i Berättarslam, Joanna Häggblom och SM vinnaren Pelle Olsson.

RESULTAT REGION ÖST

Vinnare blev Johan Theodorsson i en tävling som höll mycket hög kvalité med Jörgen Bodner som MC och Catarina Abelli som bisittare. Åtta berättare tävlade i grundomgången. Till finalen gick, förutom Johan Theodorsson även Kerstin Reinholdsson och Eva Graus. Mer om tävlingen finns på BNÖ:s egen hemsida.

REGION NORR 
8 april Påskdagen, KL. 13.00-16.30
Kom och tävla eller lyssna till andras berättelser.

BIO ABELLI, Västerbottens museum, Gammlia, Umeå.
Berättarnät Norr i samarbete med Västerbottens museum och Studiefrämjandet.

Anmälan att tävla görs till Karin Ferry, ordf. i BN Norr, karin.ferry@telia.com, 090-12 77 48,
070-550 94 98, vbm.se/avdelningar/berattartagen/berattarkafe.htm

RESULTAT
På Påskdagen, den 8 april, genomfördes region Norrs regionala Berättarslam 2012, i Bio Abelli på Västerbottens museum i Umeå. Arrangör var Berättarnät Norr i samarbete med Västerbottens museum och Studiefrämjandet. 40 personer hade infunnit sig i biosalongen. De fem tävlande var:

Karin Ferry, Roland Karlsson, Kent Larsen, Gustaf Lindmark och Linnea Lundqvist.

Till final gick Linnea Lundqvist, Kent Larsen och Karin Ferry. Slutstriden blev en riktig rysare, där Karin Ferry besegrade ”skoterprästen” Kent Larsen med 0,1 poäng! MC var Solja Krapu.

REGION MITT
Ingen regional tävling i Berättarslam 2012

REGION ÖSTERGÖTLAND
Tävling tisdag den 22 maj.
Antikvariatet på Knäppingsborgsgatan.

RESULTAT
Berättarnät Norrköping arrangerade regionalt Berättarslam idet trevliga Antikvariatet på Knäppingborgsgatan. Det är nog vårt 5:e slam i maj där nu.

MC (Master of Ceremony) var Lena Lundman, AU och kassör i Berättarnät Norrköpings styrelse
Kalibreringsberättare var vår medlem Gösta Lindberg

Det var 5 st anmälda tävlare:
1. Stine Hee – medlem i BNN, konstnärinna o sagoberättare från Valdemarsvik ursprungligen från Danmark.
2. Gunnel Sundström – medlem i BNN, Tandsköterska och van SLAM berättare – gick till final blev 2:a
3. Marita Castro – gäst från Berättarnät Öst – Stockholm, hon har sin dotter i Norrköping och är ofta här
4. Marinella Rolfart- medlem i BNN, berättare och AU i BNN- som har väldigt svårt att hålla tiden! – final 3:a
5. Ulf Karlström – nybliven medlem i BNN – final och vinnare! Därmed tävlande i SM från BNN Berättarnät Norrköping
6. Men så fick vi en spontan anmälan precis före start – Örjan Lundgren.
Som mycket inlevelsefullt berättade ett traumatiskt barndomsminne om skolavslutning och en nästan död gråsparv.

5 st par i publiken var Jury enligt den gamla Konståknings poängmetoden.

En ur publiken var tidtagare oc Reijo – Antikvariatets ägare och värd – blev poäng-rapporterare till MC Lena Lundman.

Protokollet fördes på ett blädderblock där både poäng och tid skrevs upp så att publiken kunde hänga med i spänningen.

REGION SYD
Efter två års uppehåll i Skåne var suget stort efter att tävla. Inte mindre än sju berättare hade anmält sig: Anna Lundquist, Birgitta Hult, Christina Strömwall, Helena Heyman, Henrik Bergkvist, Johanna Taller och Lena Kronberg.

Tävlingen leddes på ett förtjänstfullt sätt av Lasse Sjöberg och Henry Nilsson och Sven Hansson tjänstgjorde som funktionärer.

Anna Lundquist, Christina Strömwall och Henrik Bergkvist gick till final. Det hela slutade med att Henrik Bergkvist vann och således försvarade sin titel från 2010.

Under tävlingen provades nya regler för poängsättning. Det var mera som modell efter Melodifestivalen, inte som tidigare efter konståkning. Jury och poängblock var borttagna och i stället röstade alla i publiken vid två tillfällen genom röstsedlar. Det första rösttillfället skedde efter grundomgången. Då samtliga tävlande berättat fick de presentera sig och sina berättelser, varefter alla i publiken på en röstsedel med samtliga tävlandes namn fick kryssa för de tre som de ansåg skulle gå till final. De som inte gick till final kom alltså på fjärde plats.

Efter det finalisterna berättat, fick alla i publiken på en röstsedel skriva in finalisternas namn och dela ut poäng; 3 poäng till den finalist de tyckte var bäst, 2 poäng till den näst bästa och 1 poäng till tredje bästa.

15-minutersregeln gällde. Men inga poängavdrag tillämpades för den som drog över tiden. I stället informerades de tävlande att den som överskred tiden, skulle diskvalificeras. Finalisterna fick också veta att de skulle få en varningssignal när en minut av tiden återstod. Denna signal gavs med ett tryck på en brandvarnare

Det nya poängsystemet fungerade mycket bra och upplevdes som engagerande och rättvist både av tävlande och publik.

 

 

 

 

 

 

 

 

REGION VÄST
Ingen regional tävling i Berättarslam 2012

REGION KRONOBERG
Lördag den 16 juni kl. 13:00 Vill du vara med? Anmäl dig till Sagomuseet; kontakt@sagobygden.se eller tel 0372 14855

RESULTAT
Under Ljungby Berättarfestival genomförde region Kronoberg sitt Berättarslam under ledning av Annkarin Ånnman och Meg Nömgård som tidigare varit MC i såväl regionala tävlingar som i SM. Regionens segrare är Anna Lundquist som kommer att representera Kronoberg i SM 2012. Anna tävlade även i det regionala Berättarslammet i region Syd och kom där till final men nådde inte ända fram den gången.

REGIONALA TÄVLINGAR I BERÄTTARSLAM 2011

Finalisterna för SM 27 augusti 2011 i Norrköping är nu klara. Följande regionala vinnare kommer att tävla:

Milica Gardasevic, region Mitt,
Anders Sandkvist, region GävleDala,
Joanna Häggblom, region Norr,
Pelle Olsson, region Öst,
Lena Karlberg, region Norrköping,
Christer Wilen, region Väst
Sibon Kabir, region Kronoberg
Tävlingen i region Syd inställd på grund av för få tävlande

Se mer om tävlingen på vår sida om Slam SM

BERÄTTARSLAM 2011 KRONOBERG Tävling lördag 18 juni 2011 kl. 14:00-17:00 Sal Röd, Högskolan Garvaren, Ljungby Anmälan till Sagomuseet

Samtliga tävlande i Region Kronoberg samt MC Meg Nömgård och Annkarin Ånnman

RESULTAT Vinnare blev Sibon Kabir, Botkyrka som besökte Ljungby för den årliga Berättarfestivalen. Sibon tog tillfället i akt att tävla i Berättarslam för tredje gången den här säsongen. Tidigare har han deltagit i både region Mitt och region Östs tävlingar men inte lyckats nå ända fram. Lördag den 18 juni tävlade sex personer i  grundomgången inför en fullsatt Röd Sal i Garvaren i Ljungby. Finalen stod mellan de tre herrarna Sibon Kabir, Ove Finnhult och Åke Svensson. Publiken njöt av berättelserna och juryn visade sitt gillande med sina poängsiffror.  Med siffrorna 27,3 och inget tidsavdrag slammade Sibon Kabir hem Kronobergssegern. MC för tävlingen var de två erfarna tävlingsledarna Meg Nömgård och Annkarin Ånnman.

De tre finalisterna i Region Kronoberg. Från vänster: Ove Finnhult, Sibon Kabir och Åke Svensson.

VÄST Tävling söndag 29 maj 2011 kl. 14:00-17:00 Scenen vid Björngårdsvillan i Slottskogen, Göteborg Anmälan till Britten Andersson vismys@home.se Tel. 073–3360615

RESULTAT Årets vinnare i region Väst blev Christer Wilen. Bland de tävlande syntes Ulf Ärnström och Rolf Olsson. Tävlingen ägde rum i Slottskogen en kall majsöndag till tonerna av ukulelemusik, Britten Andersson var tävlingens MC och mer om arrangemanget kan du läsa på Berättarnät Västs egen hemsida.

ÖSTERGÖTLAND Tävling onsdag 25 maj 2011 kl.19:00-22:00 Antikvariatet, Knäppingsborgsgatan, Norrköping Anmälan till Marinella Rolfart

RESULTAT Berättar-Slam i Norrköping, på Antikvariatet Knäppingsborgsgatan onsdag 25.5 kl 19 – 21.15 Under ledning av Ceremonimästare: Lena Lundman (kassör i BNN BerättarNät Norrköping) som lugnt och raskt informerade publiken om regler och utsåg 5 jurymedlemmar, tidtagare, poängräknare o.d. Kalibreringsberättare: Laura Martorell, medlem i BNN, berättade om hur det var när döden inte bodde på jorden… Startheat med 5 berättare: Inger Sundström, Kicki Ekman, Marinella Rolfart, Lena Karlberg som är med i BNN samt Anders Lindkvist som spontant ställde upp direkt ur publiken straxt innan slammet startade. Inlednings och paus-underhållning med: A capella sånggruppen ”Schvung” som består av de 3 skönsjungande och roliga flickorna: Sofia Nerman, Anna-Maria Lindkvist och Jennie Lundgren. Efter startheatet med de 5 berättarna, röstades 3 st till final: Anders Lindkvist, Marinella Rolfart och Lena Karlberg. Vinnare blev Lena Karlberg som alltså kommer att representerar BerättarNät Norrköping i SM i Berättar – Slam, lördag 27 augusti i Norrköping på Teater Bråddgatan 34 se: http://www.kulturkammaren.s

ÖST Tävling söndag 15 maj 2011 kl. 14:00-17:00 Historiska museet

RESULTAT Vinnare i tävlingen Pelle Olsson.

SYD Tävling tisdag 3 maj 2011 Anmälan till Sven Hansson storysven@telia.com 073-376 42 22

RESULTAT Tävlingen inställd på grund av för få tävlande. Region Syd kommer inte att ha någon representant i SM 2011.

NORR Tävling söndag 3 april 2011 kl. 13.00-16.00 Bio Abelli, Västerbottens museum, Umeå Anmälan till Karin Ferry karin.ferry@telia.com 070-550 94 98

RESULTAT Region Norr genomförde sitt Berättarslam med sex tävlande i grundomgången, Hans Carlberg, Karin Ferry, Joanna Häggblom, Roland Karlsson, Emelie Nilsson, Inger Kristina Sandberg. Av dessa gick Karin Ferry, Inger Kristina Sandberg och Joanna Häggblom vidare till final. Publiken utsåg Joanna Häggblom till vinnare i region Norr.

GÄVLE-DALA Tävling lördag 19 mars 2011 Anmälan till Anders Sandkvist

RESULTAT Även detta år kommer regionen Gävle-Dala representeras av Anders Sandkvist som slammade hem segern.

MITT Tävling lördag 19 februari 2011 kl 13:00-16:00 Programsalen, Kulturmagasinet, Sundsvall Anmälan Monika Westin 070-59 25 108 monika.westin@comhem.se

RESULTAT Tävlingen genomfördes under den ärliga Berättarfesten i februari som Berättarnät Mitt arrangerar för fjärde året i rad. Platsen för årets Berättarfest var Kulturmagasinet och med en temperatur på minus 28 grader utomhus tävlade sex berättare, i den varma och ombonade Programsalen, i berättarslammets grundomgång. De tävlande var Milica Gardasevic, Ida Mullart, Sibon Kabir, Göran Hermansson, Hanna Stavrén och Monika Westin. Publikjuryn som provat sina röstsiffror på kalibreringsberättaren Per Gustavsson, röstade fram Sibon, Kabir, Milica Gardasevi och Monika Westin till finalen. Den vane ceremonimästaren Hans Thörn lotsade tävlande, funktionärer och publik genom regionens tävling med god kunskap om regler och glimten i ögat. Till sin hjälp hade dagens MC biträdande Master of Ceremony, Dan Gerell. Finalens slutresultat visade att publiken plcerat Sibon Kabir på tredje plats, Monkia Westin på andra plats och som vinnarplatsen knep, även i år, Milica Gardasevic med knapp marginal. Milicas nya berättelse om Per-Olof och hajtanden gav 23,1 poäng av juryn att jämföra med Monika Westins 22,8 och Sibon Kabir på 21,5 poäng. Inga tidsavdrag behöver göras för någon av de tävlande. Grattis Milica!