2005 ÅRS SVENSKA MÄSTERSKAP I BERÄTTARSLAM

Kvällens vinnare, Karin Ferry

Lördag 3 december 2005 hölls Sveriges första nationella BerättarSlam på Etnografiska Museet, anordnat av Berättarnätet Öst.

På lördagen träffades representanter för en hel rad berättarorganisationer för att utbyta kontakter och berätta om sina planer.

Och samma kväll var det dags för en frejdig fest ledd av Göran Hemberg och Karin Wästfelt från Berättarnätet Öst, och en lika dramatisk som lekfull tävling mellan representeanter för olika landsändar.

UMEÅ VANN!
Kan man tävla i berättande? En sak är då säker, lördagen den 3 dec stod en omtumlad Karin Ferry från Berättarnät Norr och tackade publik och domare som utsett henne till nationell segrare i BerättarSlam.
Hela evenemanget hade arrangerats av Berättarnätet Öst, som också dragit upp riktlinjer för en ny tävlingsform som kommer att sprida sig över Sverige. Reglerna finslipas för fullt.

Vilka var det då som kom resande för att drabba samman med skrönor och legender? Jo, från Göteborgstrakten kom Ulf Ärnström och Åke Högberg. Från Uppsala kom Jerk Elmén, från Stockholm Pelle Olsson, och från Malmö Markus Johansson. Skånska Christina Claesson från Tjörnarp slog tillsammans med Karin Ferry från Umeå ut männen och gick vidare till finalomgången.
Det blev en match mellan norr och söder, och mellan Karins marknära historia om pinsamheter i en godisaffär och Christinas kosmiska om liv och död i en kapsel i rymden.

Berättarnätet Sverige gratulerar de norrländska berättarna och deras ordförande Karin Ferry. Och vi ser fram mot 2006 och nya omgångar som skall leda fram till en nationell uppgörelse i oktober under Fabula Festival i Stockholm.

Foto: Carl Johan Rehbinder

Deltagarna hugger in på den gemensamma knytis-buffén.

Göran Hemberg – glad och entusiastisk inför detta spänannde evenemang!
Göran berättar hur kvällen kommer att gestalta sig.

Björn Söderbäck agerar ”normsättare” utom tävlan, och berättar en gruvlig historia om mord och katter i Gamla Stan.

Publiken i berättarens grepp.

Jerk Elmér börjar som förste tävlande.

Poängen skrivs upp.

Ulf Ärnström berättar om munkar och konstiga ljud.

Christina Claesson lägger ut orden.

Kvällens finalister: Christina Claesson och Karin Ferry.

Karin berättar vinnarhistorien, om en pinsam relation till en godisbutik.

Blommor till samtliga deltagare, en bukett till vinnaren.