Det regionala Berättarslammet för region Norr blev i år en rysare innan det kom till stånd. Intresset var i år lite lägre än vanligt. Länge fanns det bara två anmälda, KF och LL. När knappt en vecka återstod till tävlingsdagen den 11 april tillkom en tredje, GO. Initialerna såg vi som symboliska, tävlingen var räddad! Två, tre dagar före Berättarslammet bestämde sig IKS för att tävla. Kvällen före tävlingen ringde vår nyblivna 90-åring Linnea Lundqvist och berättade att den hemska blåsten i Umeå dagen innan hade blåst omkull henne på torget så att hon brutit benet, nu var nyopererad och inte kunde vara med! Så gräsligt otursamt för henne! Då var vi tre igen. GO blev förkyld och meddelade att hon funderade på att dra sig tillbaka. När hon fick höra om Linneas olycksöde bestämde hon sig prompt för att stå kvar i tävlingen. På själva tävlingsdagen anmälde sig EÖ.

Skärmavbild 2015-05-06 kl. 01.44.03

Fr.v.: Solja Krapu-Kallio (MC), Anna-Britta Hedström (blomsterutdelare), de fyra tävlandena Gerd Olofsson, Inger Kristina Sandberg, Karin Ferry (vinnare), Egon Öhman. 
Foto: Kerstin Selander

Till Kafé Station i Umeå kom 24 personer, ungefär hälften mot vad vi brukar vara på Berättarslam, men vi var nöjda ändå. Dels har vi bytt lokal efter jul, dels var det en ljuvlig vårlördag med strålande solsken utanför fönstren. MC var Solja Krapu-Kallio, som vant lotsade deltagarna genom tävlingen, denna gång alltså endast fyra: Karin Ferry, Gerd Olofsson, Inger Kristina Sandberg och Egon Öhman. (Så få som fyra tävlande har det varit endast två gånger tidigare i Umeå, 2006 och 2007.)

Tävlingen var igång! Den första berättelsen handlade om en skräckinjagande hemvårdarinna och nästa om en kvinna som tjuvåkte på en kärra och togs för vittra. Den tredje berättelsen bestod av möten med kända personer under ett långt liv, t.ex. Einar Wallquist, Axel Munthe, Nanna Svartz och THX-doktorn Elis Sandberg i Aneby. Den fjärde handlade om ett missöde under en middag på Norrlands nation i Uppsala där en ung kvinna gjorde sitt bästa för att konversera en tystlåten ung man. Det blev kvinnorna som gick till final.

Finalberättelserna beskrev vådorna med skolgymnastiken, hur killen som kallades ”Mesosten” blev av med sitt öknamn och slutligen Albert Engströms berättelse om baronens berömda bibliotek som visade sig bestå av tre oläsbara böcker och en rad attrapper. Efter en jämn och spännande kamp besegrade Karin till slut Inger i finalen med 0,8 poäng. Det blir alltså Karin som får representera region Norr i det Svenska Mästerskapet i Berättarslam. Det kommer att arrangeras på friluftsmuseet Mannaminne i Nordingrå under en berättar- och teaterhelg 19-20 september.