Berättarnätet Sverige

Välkommen till den svenska berättarrörelsen

FEST – BNS ger bidrag till berättande medlemmar

FEST 2014 är snart här
Allt om anmälan

Nu är det hög tid att anmäla sig till FEST-konferensen. Och BNS årsmöte beslutade om en riktigt fin gest till alla sina medlemmar inför konferensen – att ge 1000 kr i bidrag till medlemmar som medverkar som berättare under konferensen i Västerbotten, upp till en högsta kostnad av 25 000 kr. Varför? Eftersom BNS är värd för konferensen är det önskvärt med så många medlemmars medverkan som möjligt!

För att rekvirera bidraget krävs att du som medlem deltar och berättar under en berättarvandring som anordnas av BNS den 9e juni och under bussresor under konferensen (mer information om detta: se nedan!) Anmäl dig till FEST och betala konferensavgiften. Mejla sedan till Sven Hansson, kassör i BNS, storysven@telia.com, och anmäl dig som berättare under FEST-konferensen. Uppge ditt bankkontonummer så får du 1000 kr insatt på ditt konto.

På årsmötet den 7-9 mars i Malmö stod FEST-konferensen i fokus med två intensiva workshopdagar med Abbi Patrix. Deltagarna fick då utveckla sitt berättande konstnärligt och arbeta med hur vår svenska berättartradition ska möta Europa i juni 2014. BNS förberedelsearbete inför den europeiska berättarkonferensen FEST 2014 påbörjades vid årsmötet i Göteborg 2012 och har pågått sedan dess.

Berättarvandring den 9 juni i Skellefteå
På kvällen den 9e juni anordnar BNS en Berättarvandring i närområdet kring den kursgård som FEST bokat för övernattning i Skellefteå, Stiftsgården.
Ditt uppdrag som berättare blir att hitta och/eller konstruera en berättelse på max 5 minuter som ska visa på vår svenska berättartradition. Tanken är att du som berättare också ska finna en passande plats/miljö där du ska berätta din berättelse. Detta har du tid att göra på ankomstdagen/kvällen men för att underlätta för dig får du här lite information om hur närområdet ser ut och vad som finns där. Har du frågor kring detta kan du mejla Malin Åberg i Skelleftebygdens berättarförening, malin.aberg@skelleftea.se.

Här nedan ser du en karta över närområdet. Kursgården ligger alldeles bredvid Skellefteälven och runtomkring finns stora grönområden, en stor och pampig kyrka, en gammal träbro för biltrafik, Lejonströmsbron (Europas längsta!) och en gammal kyrkby – Bonnstan. Själva kursgården består av flera byggnader som passar bra för berättande bl.a. en omgjord och renoverad potatiskällare som nu används som restaurang.

Karta över närområdet

Berättande under bussresor
Eftersom konferensen kommer att äga rum på tre olika platser: Skellefteå, Malå och Umeå kommer deltagarna att få åka buss mellan orterna. Vad passar då bättre än att berätta lite under bussresorna!
Alla konferensdeltagare kommer att uppmanas att ta med sig ett föremål som inte är större än att det ryms i en jack-eller byxficka och som ska representera personen och den miljö som denne kommer ifrån. De ska också medföra en berättelse på 3 minuter (inte längre!) som har koppling till föremålet.
Den 10 juni på morgonen är det dags för den första bussresan. Vad inte övriga konferensdeltagare då vet är att det nu är tid för berättande i bussarna!
Anmälda berättare från BNS tar, på en given signal, fram sitt föremål och börjar berätta sina berättelser på 3 minuter. Sedan frågar man sin medresenär om denne har något föremål med sig och ber att få lyssna på berättelsen. Efter denna 3-minutersberättelse följer några minuter där man kan prata om vad man vill men vid nästa givna signal reser sig alla BNS-berättare upp och byter sittplatser! På så sätt fortsätter man att dela sina berättelser några gånger kring föremålen man haft med sig till konferensen.

2 kommentarer

 1. Hej!
  är intresserad av att delta som berättare i Fest-evenemang i juni.
  Min fråga är på vilket/vilka språk berättelserna ska berättas?
  Med vänlig hälsning

  Kerttu Jokela

  • Johan Theodorsson

   7 april 2014 at 09:21

   Hej Kerttu.
   Vad kul att du vill vara med. Det är engelska som är språket som gäller för alla berättelser då det är en internationell konferens.
   Ha det fint,
   / Johan, BNS styrelse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

*